Web Analytics

Перейменування вулиць у Харкові: перші пропозиції

Міськрада пропонує харків’янам взяти участь у перейменуванні вулиць, скверів, площ, назви яких пов’язані з Росією. 9 травня підбили перші підсумки обговорення.

Пропозицію приєднатися до обговорення нових назв Харківська міськрада висловила 7 травня.

«Починаємо приймати ваші пропозиції щодо нових назв топонімів, які не можуть залишатися на мапі нашого міста в їх теперішньому стані», — зазначили у мерії.

Серед них — Московський район і проспект, Білгородське шосе, вулиці Абаканська, Барнаульська, Валдайська, Владивостоцька, Грозненська, Іжевська, Калузька тощо.

Свої пропозиції можна залишати на сайті Харківської міськради або у коментарях до допису у Facebook. Їх обіцяють передати до топонімічної комісії та врахувати під час підготовки рішень про зміни назв.

«Нові назви вулиць завжди нагадуватимуть нам та нашим нащадкам про те, як перемогла Україна і який внесок зробив саме Харків у боротьбу за наші честь та гідність, за незалежність країни, за право на існування українського народу», — наголосили у міськраді.

Серед пропозицій у коментарях — перейменувати Білгородське шосе на Українське, Слобожанське, Лісопаркове, Чорнобаївське, Героїв України або Героїв Харкова. Вулицю Державінську (так само і майбутню станцію метро) — на Європейську.  Вулицю Грозненську — на честь полку «Азов» або Джохара Дудаєва.

Користувачі також наполягали, що Харкову потрібні назви на честь 92-ї окремої механізованої бригади, комунальних працівників, столиці Польщі Варшави, зруйнованих окупантами міст Київщини — Ірпеня, Бородянки. Лунали пропозиції увічнити пам’ять ексмера Геннадія Кернеса, почесного харків’янина Юрія Пояркова, командира добровольчого підрозділу «Фрайкор» Георгія Тарасенка.

Були й пропозиції з гумором — зокрема щодо неофиційних символів українського спротиву: службового собаки саперів ДСНС Патрона або кухонної шафки, що вціліла на стені зруйнованого будинку в Бородянці.

Деякі користувачі пропонували поки нічого не перейменовувати, вважаючи це недочасним.

Білгородське шосе, архівне фото: city.kharkov.ua

9 травня міський голова Ігор Терехов повідомив про попередні підсумки обговорення — щодо Московського району. За його словами, за два дні свої пропозиції залишили понад 10 тисяч харків'ян.

«Переважна більшість тих, хто написав — майже 90% — пропонують перейменувати Московський район на Салтівський. Також очевидно, що містяни більше не бажають бачити у Харкові Московський проспект», — зазначив мер.

У своєму Telegram-каналі він запропонував проголосувати за чотири варіанти нової назви Московського проспекту, обґрунтувавши кожен з них:

  • Героїв Харкова — на честь усіх, хто під час війни захищав та захищає Харків: ЗСУ, територіальної оборони, рятувальників, медиків, волонтерів, комунальників.
  • Київський — на честь Києва, столиці України.
  • Захисників України — на честь усіх, хто захищав та захищає державу: армії, тероборони, волонтерів та «всіх, хто наближає нашу перемогу».
  • Харківський.

«І вже на найближчій сесії, виходячи з результатів вашого волевиявлення, я винесу на розгляд депутатського корпусу нові назви. Упевнений, що ваші депутати підтримають їх», — зазначив мер.

У пресслужбі Харківської міськради пояснили, що це найпопулярніші пропозиції щодо Московского проспекту.


Наприкінці квітня Ігор Терехов заявив, що після нападу Росії на Україну в Харкові не може бути назв вулиць, проспектів, площ тощо, пов'язаних з країною-агресором. Так само — не може бути й міст-побратимів у Росії.

Фото на головній: Харківська міськрада