Web Analytics

Нова зброя, санкції, трибунал: як Захід хоче допомогти Україні

США обіцяють надіслати Україні нову партію зброї. Польща та країни Балтії наполягатимуть на посиленні санкцій проти Росії та збільшенні фінансової допомоги.

Про військову допомогу Україні повідомив 13 квітня президент США Джо Байден.

«Я щойно розмовляв з президентом Зеленським про те, що моя адміністрація санкціонує надання Україні додаткової зброї, боєприпасів та іншої допомоги в галузі безпеки на 800 млн доларів. Новий пакет допомоги включатиме багато з уже наданих нами високоефективних систем озброєнь, а також нові можливості, адаптовані до ширшого наступу, який, як ми очікуємо, РФ розпочне на сході України», — наводить слова Байдена пресслужба Білого дому.

Очікується, що Україна отримає артилерійські системи та снаряди до них, бронетранспортери, вертольоти.

Джо Байден наголосив, що постачання іноземної зброї Україні «відіграло вирішальну роль у підтримці її боротьби з російським вторгненням, що допомогло Путіну зазнати невдачі в його початкових військових цілях».

Джо Байден. Фото: Facebook/The White House

Голова Офісу Президента Андрій Єрмак заявляв, що Україна зможе відбити напад Росія, якщо отримає необхідне озброєння якнайшвидше. За його словами, передусім потрібна важка зброя, артилерія. По-друге — танки та військові літаки, «все можливе озброєння, яке допоможе закрити українське небо».

Єрмак зазначив, що президент США «зробив для України більше, ніж усі інші».

«Але коли ти у війні — ми відкрито про це говоримо — нам потрібно більше. І навіть цього недостатньо — ми всього потребуємо якомога швидше. Якщо ми матимемо це вчасно, то ми виграємо», — вважає голова ОПУ.

Андрій Єрмак. Фото: president.gov.ua

13 квітня Україну відвідали глави чотирьох держав: президент Польщі Анджей Дуда, Латвії — Егілс Левітс, Литви — Гітанасом Наусєда, Естонії — Алар Каріс. Вони побували в Бучі, Бородянці та Дмитрівці Київської області, нещодавно звільнених з-під російської окупації.

«Для них дуже важливо побачити на власні очі, що відбулося в цих маленьких містечках, які були спалені, закатовані. Це ми обговорювали сьогодні. І це не про війну – про щось страшне, трагічне, щось незрозуміле», — прокоментував візит Володимир Зеленський під час спільної пресконференції.

Володимир Зеленський

Президент Польщі Анджей Дуда розповів, що на власні очі побачив наслідки російської агресії.

«У це складно повірити. Це не війна, це тероризм. Якщо хтось висилає літаки та солдатів, щоб бомбардувати житлові райони, вбивати мирне населення, то це не війна, а жорстокість, бандитизм, тероризм», — заявив він.

Дуда наголосив, що важливо притягнути до відповідальності в міжнародних судах і виконавців злочинів, і тих, хто віддавав такі накази.

Він зазначив, що санкції проти Росії мають привести до припинення війни та запобігти агресії в майбутньому. А також — висловив сподівання, що Україна незабаром стане частиною Європейського Союзу.

Президент Литви Гітанас Наусєда наголосив, що влада Росії має відповісти за всі тяжкі злочини, скоєні російськими солдатами на Київщині.

На переконання Наусєди, Україна має перемогти в цій війні, а для цього вона потребує підтримки — військової, збройної, гуманітарної, фінансової. Він висловився й за посилення санкцій проти Росії, зокрема повне ембарго на російську нафту й газ, обмеження для всіх банків РФ.

Пресконференція п'ятьох президентів

Президент Естонії Алар Каріс також упевнений, що необхідно розслідувати усі воєнні злочини росіян, також їх слід брати до уваги при застосуванні нового пакету санкцій.

На його переконання, оскільки дипломатичні зусилля не допомогли уникнути війни, Україна має отримати зброю. Російські війська слід відсунути далі на схід, щоб забезпечити мир у Європі, додав Каріс.

Президент Латвії Егілс Левітс зауважив, що в міжнародних судах вже розпочинається процес щодо притягнення агресора до відповідальності за воєнні злочини.

«Я підтримую думку, що треба зробити спеціальний суд чи трибунал щодо злочину агресії. Тому що поки немає такого міжнародного суду, де можна засудити такий злочин з таким складом», — сказав він.

Президент Латвії також переконаний, що Україна потребує й збройної допомоги. «Україна б’ється за нас, і це наш обов’язок — допомогти всіма засобами, зброєю, щоб Україна могла оборонятися від ворога», — наголосив Левітс.

Він вважає, що сьогодні всі країни — члени НАТО мають допомогти Україні ефективним озброєнням. Крім того, Латвія може допомогти з експортом зернових.


Міста та селища Київської області, які відвідали президенти Польщі та балтійських країн, звільнили від російських окупантів наприкінці березня — початку квітня. Вже відомо про сотні загиблих мирних мешканців, тіла ще продовжують знаходити. Також — про випадки зґвалтувань і грабежів. Володимир Зеленський назвав дії російського війська геноцидом.