Web Analytics

У Харкові знову обстріляли ядерну установку «Джерело нейтронів»

Російські війська продовжують наражати на небезпеку ядерні об'єкти в Україні. Установку «Джерело нейтронів» у Харкові знову обстрілювали 26 і 28 березня. Ризикована ситуація, за даними Генштабу ЗСУ, склалася і навколо ЧАЕС. 

Про наслідки обстрілу «Джерела нейтронів» — експериментальної установки, яку побудували в Харківському фізико-технічному інституті для наукових та медичних досліджень — розповіли у Державній інспекції ядерного регулювання України.

За її інформацією, після обстрілу значно пошкоджена теплоізоляційна обшивка будівлі, де розташована установка. В експериментальній залі частково обсипалося облицювання. Працівники перевіряють, чи є інші пошкодження.

«Ймовірність нових пошкоджень ядерної установки залишається високою через постійні обстріли військами країни-агресора району розташування ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів», — наголошують у Держінспекції.

Роботу становки з 24 лютого призупинили. Зовнішнього електропостачання немає. Персонал стежить за станом обладнання, намагається усувати наслідки обстрілів.

Радіаційна обстановка на майданчику, за даними на 27 березня, була в межах норми.

«Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження обстрілів майданчика можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій», — попереджають в інспекції.

Оновлена інформація про стан ЯПУ «Джерело нейтронів», 27.03.2022 Згідно інформації, наданої експлуатуючою...

Опубликовано Державна інспекція ядерного регулювання України Воскресенье, 27 марта 2022 г.

Доповнено:

28 березня близько 14:00 «Джерело нейтронів» вчергове потрапило під обстріли.

«Внаслідок чергового акту ядерного тероризму з боку РФ будівлі та інфраструктура, розташовані на території ННЦ ХФТІ (зокрема ЯПУ «Джерело нейтронів»), зазнали серйозних пошкоджень», — прокоментували у Держатомрегулювання.

Тим часом у Генеральному штабі ЗСУ вказали на небезпечну ситуацію в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Відомство зазначає, що через дії російських військових зростає ризик пошкодження ізоляційних споруд, побудованих над четвертим енергоблоком АЕС після її вибуху в 1986 році.

«Таке пошкодження неминуче призведе до потрапляння в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу та зараження ним не лише України, але й інших країн Європи. Окупаційні війська РФ ігнорують загрози та застереження та продовжують транспортувати і зберігати значну кількість боєприпасів в безпосередній близькості від атомної станції», — кажуть у Генштабі.

За його даними, росіяни щодня  перевозять десятки тон реактивних снарядів, снарядів для ствольної артилерії, мінометних боєприпасів з бази тилового забезпечення у Гомельській області Білорусі. Транспортний коридор пролягає через Прип’ять, у кількох сотнях метрів від ізоляційних споруд ЧАЕС. Зберігають боєприпаси також неподалік — у Чорнобилі, де війська РФ розгорнули командний пункт.

«За наявною інформацією, російські окупаційні війська дедалі частіше використовують старі та некондиційні боєприпаси. Так 165-а артилерійська бригада з Білогірська Амурської області, що входить до угруповання, отримала дозвіл на використання зазначених боєприпасів. Це підвищує ризик їхньої детонації навіть при завантаженні та транспортуванні. Факти такої самодетонації боєприпасів на російських військових складах та арсеналах є добре відомими та відбуваються регулярно», — розповіли у Генеральному штабі.

Оперативна інформація станом на 18.00 27.03.2022 щодо російського вторгнення Відео...

Опубликовано Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine Воскресенье, 27 марта 2022 г.


У Зоні відчуження Чорнобильської АЕС у середині березня вирували лісові пожежі — упродовж двох тижнів зафіксували понад 30. Більшість з них локалізували, але у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів побоюються, що ситуація може погіршитися.

Фото на головній (ілюстративне): НАН України