Web Analytics

За два тижні поблизу ЧАЕС було понад 30 лісових пожеж — Міндовкілля

Поблизу Чорнобильської АЕС за останні два тижні було понад 30 лісових пожеж. На сьогодні більшість вже локалізували, кажуть у Міндовкілля.

На лісові пожежі поблизу Чорнобильської АЕС 23 березня звернуло увагу Міжнародне агентство з атомної енергії.

«Україна повідомила МАГАТЕ, що пожежники намагалися загасити лісові пожежі біля Чорнобильської AEС. У Києві та на двох АЕС було виявлено незначне підвищення концентрації цезію в повітрі, яке не є суттєвим приводом для занепокоєння», — мовиться у повідомленні МАГАТЕ.

В організації додали, що продовжують працювати з українськими фахівцями, щоб отримати додаткові дані про ситуацію біля ЧАЕС.

24 березня виконувач обов’язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що наразі більшість пожеж у Зоні відчуження вже локалізували.

«Пожежі у Зоні відчуження відслідковуються завдяки супутниковим знімкам НАСА... Мабуть, за останні два тижні було понад 30 пожеж зафіксовано. До 21 березня, в останній тиждень, було зафіксовано п'ять додаткових пожеж. На сьогодні більшість цих пожеж локалізовано. Залишаються невеликі зони, де триває горіння», — цитує Стрільця УНІАН.

Керівник Міндовкілля зазначив, що наразі погодні умови сприяють тому, аби пожежі не розповсюджувалися.

«Але ця ситуація може змінюватися. Тому що весна, скоро літо і такі умови можуть бути загрозливими», — попередив він.

Руслан Стрілець додав, що така ситуація і Зоні відчуження — це «або результати якихось бойових дій, або комусь захотілося пограти з вогнем, бо хтось абсолютно не розуміє тієї загрози, яку несе ця пожежа, у тому числі для тих окупантів, які там знаходяться».

Фото: Facebook/Руслан Стрілець

Російські військові захопили Чорнобильську АЕС ще на початку вторгнення. Як звітували у пресслужбі Верховної Ради, після захоплення на майданчику станції погіршилася низка показників.

«Окупант продовжує грубо порушувати вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму на підприємстві та в Зоні відчуження, що призводить до погіршення радіаційної обстановки на підприємстві та Зоні відчуження, а також сприяє розповсюдженню радіоактивного забруднення за межі Зони відчуження», — наголошували у парламенті.


Вночі 21 березня російські війська обстріляли завод «Сумихімпром» у Сумах, стався витік аміаку. Наслідки аварії усунули того ж дня. На підприємстві казали, що загрози немає.