Web Analytics

Внаслідок обстрілу на заводі в Сумах стався витік аміаку

Вночі 21 березня російські війська обстріляли завод «Сумихімпром», стався витік аміаку. Наслідки аварії вже усунули. На підприємстві кажуть, що загрози немає.

Про обстріл заводу повідомив вранці виконувач обов’язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

«Окупанти влаштували хімічну атаку на Сумщину. Внаслідок обстрілу на підприємстві «Сумихімпром» стався витік аміаку. Радіус зони ураження складає близько 2,5 км. Враховуючи напрям вітру, під загрозою опинилося село Новоселиця», — написав він у Facebook.

Окупанти влаштували хімічну атаку на Сумщину. Внаслідок обстрілу на підприємстві "Сумихімпром" стався витік аміаку....

Опубликовано Русланом Стрілецем Воскресенье, 20 марта 2022 г.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомили, що внаслідок обстрілу, що стався близько третьої ночі, пошкоджений один резервуар з аміаком.

«Станом на 05:00 спостерігався незначний витік аміаку», — зазначили у ДСНС.

Рятувальники осаджували аміачну хмару. На пошкоджений трубопровід наклали бандаж, загерметизували його.

Близько 8:00 аварію усунули.  Ря️тувальники роботу завершили, працівники заводу взялися відновлювати технологічний процес.

Адміністрація «Сумихімпрому» згодом заявила, що наслідки аварії повністю усунені.

«Підрозділи ДСНС завершили роботи з осадження аміачної хмари. Жодної загрози населенню та довкіллю немає», — йдеться у заяві підприємства, яку цитує «Інтерфакс-Україна».

На заводі уточнили, що аварія сталася в цеху складних міндобрив. Один зі співробітників травмувався, йому надали медичну допомогу.

Архівне фото: Facebook/«Сумихімпром»

У Центрі протидії дезінформації при РНБО нагадують: аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний. Він легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Правила поведінки в умовах викиду (виливу) аміаку:

  • виходити із зараженого району слід перпендикулярно напрямку вітру;
  • якщо немає можливості вийти з району зараження, необхідно сховатися в укриттях, підвалах, квартирах або будинках, попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію (бажано — тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи води);
  • бажано пройти до ванної кімнати та включити душ на дрібне розпилення (вода поглинає аміак із повітря), вентиляцію — не вмикати (вона витягує чисте повітря та затягує забруднене);
  • якщо є запах аміаку, дихати слід через зволожену марлеву пов’язку (бажано змочити її 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

Якщо людина отруїлася аміаком, її перш за все слід вивести на свіже повітря. За можливості — дати теплого молока з харчовою содою, одягнути ватно-марлеву пов'язку, змочену водою або розчином оцтової чи лимонної кислоти. Якщо аміак потрапив в очі — промити їх водою або протерти вазеліном чи оливковою олією. Якщо потрапив на шкіру — обмити чистою водою, зробити примочки з 5% розчину оцтової або лимонної кислоти.


ПАТ «Сумихімпром» спеціалізується на випуску двоокису титану, сірчаної кислоти, мінеральних добрив, коагулянту для очищення води. 99,995% акцій заводу — в державній власності.