Web Analytics

Alina Pash не представлятиме Україну на Євробаченні-2022: позиція артистки та оргкомітету

Переможниця національного відбору на Євробачення Alina Pash заявила, що знімає свою кандидатуру на тлі суперечливої ситуації навколо відвідування нею Криму. Таке ж рішення ухвалив й організаційний комітет нацвідбору. Хто поїде на Євробачення — вирішать на наступному засіданні комітету.

Ситуацію щодо участі у конкурсі Alina Pash 16 лютого прокоментувала на своїй сторінці в Instagram.

Вона розповіла про надану організаторам нацвідбору довідку щодо легального перетину адмінмежі з Кримом. У Державній прикордонній службі пізніше не визнали документ справжнім. Артистка зазначила, що «обставини з’ясували всередині команди».

«Виявилося, що поки ми чекали офіційну відповідь на мій запит від прикордонної служби, член моєї команди намагався знайти цю інформацію якомога швидше і обрав не той шлях, який би погодила я чи будь-хто інший з нас», — сказала вона.

«Що бачила я? Довідку. На вигляд — офіційну. В ній були справжні дати в'їзду до тимчасово окупованого Криму, правильно вказаний КПВВ «Чаплинка», через який я перетинала адміністративний кордон. Підстав вважати, що довідка не є справжня, ніхто з команди не мав», — додала Alina Pash.

Яким саме чином, як та звідки представник її команди міг отримати документ, наразі невідомо. За словами співачки, якщо довідка підроблена, висновки мають зробити правоохоронні органи та суд. Її ж команда «готова допомагати у встановленні істини». 

Alina Pash також зазначила, що розриває стосунки зі своїм директором, цим питанням вже займаються юристи.

Вона також повідомила, що знімає свою кандидатуру на тлі хвилі критики.

«Я не хочу далі бути у цій брудній історії. З важким серцем Я знімаю свою кандидатуру як представника України в конкурсі Євробачення. На жаль. Мені справді дуже жаль. Ми зв’яжемося із «Суспільним» та підпишемо всі необхідні документи», — написала співачка.

Вона наголосила, що є громадянкою України, дотримається законів та намагається «нести традиції та цінності України у світ».

«Я не хочу цієї віртуальної війни та хейту. Головна війна зараз — це зовнішня, яка прийшла в мою країну в 2014 році», — додала Alina Pash.

Фото: Facebook/Alina Pash

Того ж дня оргкомітет нацвідбору заявив, що Alina Pash на Євробачення не поїде.

«16 лютого на позачерговому засіданні Організаційний комітет Національного відбору на участь у Євробаченні-2022 ухвалив рішення про припинення участі у відборі Alina Pash. Співачка не представлятиме Україну на Євробаченні-2022», — йдеться у заяві оргкомітету.

16 лютого на позачерговому засіданні Організаційний комітет Національного відбору на участь у Євробаченні-2022 ухвалив...

Опубликовано Євробачення Среда, 16 февраля 2022 г.

Комітет посилається на п. 3.4. правил національного відбору: «у разі встановлення «Суспільним» факту подання учасником недостовірної інформації або приховання інформації чи інших істотних обставин щодо учасника, «Суспільне» має право припинити участь у Відборі учасника в будь-який час».

«Підставою стала офіційна відповідь Державної прикордонної служби від 16.02.2022 року щодо недостовірності інформації, яка була надана Суспільному мовнику», — додають організатори.

Хто представлятиме Україну на Євробаченні-2022, вирішать на заступному засіданні оргкомітету.

«Ми мусимо дочекатись наступного засідання оргкомітету, де буде визначене це питання. За практикою — обирається для поїздки на Євробачення хтось із фіналістів вже проведеного конкурсу», — пояснив «Суспільному» член оргкомітету Дмитро Хоркін.

За підсумками нацвідбору, друге місце посів гурт Kalush Orchestra, який отримав 14 балів — 8 від глядачів та 6 від суддів. Виконавець Wellboy був на третьому місці з 13 балами: 7 від суддів і 6 від глядачів.


Alina Pash виграла нацвідбір на Євробачення-2022 з піснею «Тіні забутих предків». Після перемоги співачці почали нагадувати про її візити до Росії та Криму. Вона відповіла, що запрошення на концерти в Росії отримувала, але жодного разу не погоджувалася, й у Москві була у 2017 році як приватна особа. Alina Pash також визнала, що виступала у Ялті — але на приватному заході, «на весіллі в українців». І додала, їздила на півострів легально.

Представники Alina Pash надали організаторам відповідну довідку з прикордонної служби — на підтвердження того, що вона їздила до Криму через пункт пропуску «Чаплинка». Суспільне оприлюднило її 13 лютого. Після цього активіст і блогер Сергій Стерненко заявив, що, за його інформацією, довідка сфальшована. Організатори нацвідбору звернулися за поясненнями до ДПСУ. Прикордонники відповіли, що не надавали такий документ.

Фото на головній: Facebook/Alina Pash