Web Analytics

Нацвідбір на Євробачення: організатори просять ДПСУ перевірити переможницю

Переможницею нацвідбору на Євробачення-2022 стала Alina Pash. Підсумки конкурсу піддали критиці через проблеми під час трансляції та інформацію про відвідування співачкою Росії та окупованого Криму.

Фінал національного відбору на Євробачення-2022 відбувся 12 лютого. Перемогла Alina Pash з піснею «Тіні забутих предків» — за результатами голосування вона отримала 15 балів — 7 від глядачів і 8 від суддів, повідомляють організатори.

Найближчий конкурент, гурт Kalush Orchestra, отримав 14 балів — 8 від глядачів та 6 від суддів.

Виконавець Wellboy посів третє місце із 13 балами: 7 від суддів і 6 від глядачів.

Під час оголошення результатів SMS-голосування сталася плутанина. Також були проблеми з електронним табло підрахунку голосів.

Музиканти Kalush Orchestra звинуватили організаторів у непрозорості та ймовірних фальсифікаціях та заявили, що готові позиватися до суду.

Фото: Facebook/Kalush Orchestra

Ведучий Тимур Мірошниченко згодом заявив, що сталася «банальна людська помилка».

«Це лажа. Так бути не повинно. Бо в результаті я «той йолоп, який вісім цифр не може озвучити», довіра до підсумкових балів падає», — зазначив він у Facebook.

На «Суспільному» пояснили, що під час оголошення результатів голосування глядачів у прямому ефірі помилково назвали різні бали учасників, що набрали найменше: Michael Soul (1 бал), гурт Our Atlantic (2 бали), Barleben (3 бали). 

«Редакторка, яка дублювала результати в навушник ведучому Тімуру Мірошниченку, переплутала стовпчики і почала читати результати не по голосуванню глядачів, а підсумкові. Треба було підказувати ведучому оцінки від глядачів, а вона читала суму, яка виходить у підсумку. Таким чином, вона спантеличила ведучого і графічного редактора, що виводив таблицю з результатами на екран. Через спроби внести правки у файлі стався збій і таблиця зникла з екрана. Ми перепрошуємо за ці незручності, особливо за той стрес, що пережив Тімур», — прокоментував продюсер компанії-підрядника «Френдс Про ТВ» Олексій Гончаренко.

Після оголошення результатів переможниці також почали закидати, що вона їздила до Росії та окупованого Криму. У відповідь Alina Pash заявила, що запрошення на концерти в Росії отримувала, але жодного разу не погоджувалася. А у Москві була у 2017 році як приватна особа.

Вона визнала, що виступала у Ялті — на приватному заході, «на весіллі в українців». І додала, їздила до Криму легально.

«Ми їздили в Ялту на весілля до українців. Їх там ще досі багато. Я стараюся їх підтримувати як можу. Моя позиція чітка — у нас вісім років йде війна, Росія — агресор, Крим — це Україна, я їздила в Україну», — заявила виконавиця «Суспільному».

На своїй сторінці у Facebook Alina Pash попросила не вірити «жовтій пресі», яка розповсюджує про неї «недостовірну інформацію».

«Все те, що бушує зараз довкола національного відбору відкоментую так: ви мені не вороги, так само як і я вам. у такий час нам потрібно єднатись, а не шукати в мені злу відьму», — додала вона.

Рідні, Ми це зробили! Ми разом вибороли честь представляти Україну на Євробаченні 2022  Дякую кожному та кожній, хто...

Опубликовано Alina Pash Воскресенье, 13 февраля 2022 г.


За правилами національного відбору, учасники мають гарантувати, що не виступали в Росії та Криму після 2014 року і не планують цього робити до фіналу. Представники Alina Pash надавали організаторам довідку з прикордонної служби. Щоб перевірити, чи справжній документ, Суспільний мовник звернеться до Державної прикордонної служби. Доки перевірка триватиме, угоду щодо участі в Євробаченні з виконавицею не укладатимуть.


Євробачення-2022 проходитиме в Турині (Італія). У ньому братимуть участь виконавці із 41 країни. Півфінали заплановані на 10 та 12 травня, фінал — на 14 травня.

У 2021 році конкурс виграв італійський гурт Maneskin з піснею Zitti E Buoni. Український гурт Go-A пройшов до фіналу з композицією «Shum».

Фото на головній: Євробачення