Web Analytics

Зустріч Зеленського та Макрона: про що домовилися президенти

Президенти України та Франції, Володимир Зеленський та Еммануель Макрон, зустрілися у Києві. Обговорили конфлікт з Росією та домовилися про фінансову підтримку.

Зустріч відбулася в Києві 8 лютого, повідомили в Офісі президента.

На пресконференції після неї Володимир Зеленський розповів, що одним з головних питань став саме мирний процес навколо України.

«Ми очікуємо, що ближчим часом, згідно з домовленостями, досягнутими під час Паризького саміту в грудні 2019 року, ми зможемо провести наступні перемовини лідерів «Нормандської четвірки». Важливий крок на цьому шляху — активізація діалогу на рівні політичних радників. Розраховуємо, що зустріч у Парижі, яка відбулася 26 січня 2022 року, і майбутні перемовини в Берліні наблизять нас до проведення саміту «Норманді», — сказав він.

Зеленський зауважив, що має з президентом Франції спільне бачення щодо загроз та безпекових викликів для України, Європи та світу загалом.

«Вони вимагають єдності та нових проактивних підходів європейського лідерства. Ми продовжимо взаємодіяти для деокупації частини території України», — наголосив він.

Зеленський додав, що країни розвивають співпрацю й в інших сферах, тож обговорювалося залучення Франції до спільних економічних та інфраструктурних проєктів. Серед них — очищення питної води в Маріуполі на Донеччині, реконструкція водоканалу в Попасній Луганської області. Завдяки цим проєктам доступ до якісної питної води мають отримати пів мільйона маріупольців та понад мільйона мешканців Луганщини.

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Еммануель Макрон пообіцяв, що Франція та Німеччина будуть посередниками у врегулюванні російсько-українського конфлікту.

«Франція та Німеччина відіграватимуть роль посередника, щоб врегулювати конфлікт, у форматі «Нормандської четвірки», зокрема на рівні лідерів держав», — заявив він.

Макрон зазначив, що Україна підтверджує готовність до виконання Мінських угод, які «є шляхом до деескалації та стійкого миру». І додав, що під час нещодавніх переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним також «отримав підтвердження готовності з боку Росії продовжувати виконання цих угод».

Президент Франції висловив бажання відновити мир на Європейському континенті. На його переконання, найближчим часом слід спільно напрацювати новий механізм гарантування безпеки, що посилить її та забезпечить деескалацію.

Емануель Макрон

Як розповів після перемовин заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма, Франція надасть Україні фінансову допомогу в 1,2 млрд євро.

«Сьогодні президент Франції оголосив нову програму фінансового співробітництва з Україною. Додатково до вже виділеної макрофінансової підтримки в 1,2 млрд євро від Європейського Союзу французька сторона виділяє ще 1,2 млрд євро програмного фінансування», — зазначив він.

Міністерство економіки та фінансів Франції надасть уряду України 200 млн євро кредиту, а також фінансові гарантії на 1 млрд євро. Під ці гарантії можна буде отримати кредити у французьких банках на пільгових умовах.

За словами Шурми, кошти можна скерувати на конкретні проєкти розвитку, погоджені з французькою стороною. Також хочуть залучити французьких постачальників і підрядників.

Крім того, представники обох країн домовилися щодо фінансування та постачання в Україну електровозів компанії Alstom на 900 млн євро, постачання техніки для ДСНС та будівництва патрульних катерів для прикордонників.


На тлі чисельних заяв про ймовірну загрозу наступу російських військ, які лунали з боку іноземних політиків та ЗМІ, президент Володимир Зеленський та секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данилов запевняли, що ситуація під контролем, і причин для паніки немає.  

Міністр оборони Олексій Резніков переконаний, що в разі наступу Харків окупований не буде.