Web Analytics

У Харківській міськраді хочуть заборонити «Марш єдності»

Міська влада Харкова та правоохоронці хочуть заборонити «Марш єдності», який планують провести 5 лютого. Організатори запевняють, що акція все одно відбудеться.

Питання щодо «Маршу єдності» розглядали під час позачергового засідання Харківської міської комісії з надзвичайних ситуацій. Як вказано у протоколі, звітували представники поліції та СБУ.

Комісія вирішила, що марш на 5 тис. учасників, офіційним організатором якого вказане громадське об'єднання «Молодь Харків», може ускладнити охорону порядку в середмісті.

«Також потребує врахування той факт, що проведення громадсько-масових заходів у теперішній час використовується окремими радикально-налаштованими особами для організації провокацій, спрямованих як на дискредитацію керівництва держави, так і на загострення суспільно-політичної ситуації у місті та регіоні в цілому», — мовиться у протоколі.

У комісії нагадують, що від серпня 2016 року на Харківщині діє «жовтий» рівень терористичної загрози.

Також зазначили, що останнім часом у Харкові різко зростає захворюваність на COVID-19, і проведення маршу може погіршити ситуацію.

Комісія вирішила:

  • Рекомендувати організаторам відмовитися від проведення маршу.
  • Якщо вони не погодяться, Юридичному департаменту міськради доручили терміново підготувати та направити до Харківського окружного адміністративного суду позов про заборону акції.

Скріншот: city.kharkov.ua

Один з організаторів маршу, керівник місцевого осередку «Національного корпусу» Костянтин Немічев звинуватив міськраду та силовиків у саботажі.

«️Управління Служби безпеки України в Харківській області та міська рада саботують проведення Маршу за український Харків», — заявив він.

Немічев зазначив, що в умовах чергової хвилі COVID у місті «курсує переповнений громадський транспорт», а школярів не відправляють на дистанційне навчання.

«Також СБУ не забороняє проведення великих концертів, зокрема російських виконавців. Вочевидь, за логікою спецслужб, такі заходи не несуть загрозу для розповсюдження коронавірусної інфекції або терористичного акту. Замість протидії колаборантам, які працюють в інтересах країни-агресора, СБУ вкотре воює з патріотами України», — додав він.

За словами Немічева, скасовувати марш не планують.

Інший співорганізатор акції, депутат Харківської міськради Ігор Черняк («Блок Світличної «Разом») вважає, що марш хочуть скасувати з політичних причин.

«Сьогодні дійшло до того, що нібито міська влада зібралася звертатися до суду з вимогою заборонити проведення «Маршу єдності». У цьому немає ані логіки, ані здорового ґлузду. Така позиція вочевиль всім, адже лише сіє недовіру замість зміцнення зґуртованості. І єдине пояснення: це вказівка з Києва, яка має виключно політичне обґрунтування. І цю вказівку зараз тут на місці всі намагаються «відпрацювати». На тому й все», — написав він у Facebook.

Черняк додав, що право громадян на мирні акції є непорушним, а забезпечення порядку та спокою — прямий обов‘язок влади.


«Марш єдності» планували провести в Харкові 5 лютого. Організатори очікують до 5 тис. учасників.

Фото на головній: Інфо Євро Харків