Web Analytics

«Ніхто Харків нікому не віддасть», — міністр оборони

Міністр оборони Олексій Резніков переконаний, що в разі ймовірного наступу російських військ Харків окупований не буде.

Про ситуацію навколо конфлікту з Росією та ймовірність наступу на Харків Олексій Резніков розповів в інтерв’ю LB.ua.

Коментуючи нещодавню заяву президента Володимира Зеленського про ймовірність нападу на Харків, міністр висловив думку, що слова глави держави «були дещо перекручені або невірно трактовані». Резніков впевнений, що Харків не окупують.

«На щастя, можу впевнено сказати: такої вірогідності немає. Поясню — чому. Тому що якщо ми кажемо про вірогідність, то це 100% імовірність з погляду слова. Якщо взяти теорію ймовірності, то вірогідність — це 100% імовірність. Такої 100% ймовірності не існує», — сказав він.

Міністр зазначив, що російська сторона опрацьовує різні плани вторгнення в разі ухвалення відповідного політичного рішення. Тому є ймовірність атаки з півдня, з моря і зі сходу.

«Скажу більше, з ОРДЛО теж існує ймовірність. Плани розробляються різні. Але я свідомо розумію, що такої вірогідності станом на сьогодні немає», — заявив Олексій Резніков.

Він наголосив, що пряме вторгнення потягне за собою серйозні втрати для Росії — не лише людські, а й економічні, політичні, з погляду міжнародного впливу. Вже наразі конфлікт відбивається на курсі валют, котуванні цінних паперів — за виразом керівника Міноборони, «вони летять у прірву».

Фото: Facebook/Олексій Резніков

Міністр також заявив, що Росії «легко дався» Крим, бо західні країни дозволили це зробити.

«Зараз уже так не вийде. У Кремлі переконані, що частково населення буде зустрічати їх з квітами на вулицях. Для цього потрібен внутрішній дисбаланс, внутрішня колотнеча, яку вони нібито підтримують у якийсь там спосіб. Те, що відбулося в Донецьку, в Луганську, коли посіпаки захоплювали адмінбудівлі, уже не повториться. Країна змінилася. Ні в Харкові, ні в Сумах, ні Чернігові, ні деінде ніхто не дасть це зробити», — переконаний посадовець.

До того ж, каже Олексій Резніков, якщо російські війська перетнуть кордон, то можуть наштовхнутися на сильний опір.

«За рух опору, який у нас сьогодні прописаний у законі, відповідають Сили спеціальних операцій, і вони готуються, повірте. Навіть якби якусь територію, ймовірно, підкреслюю, спробували б окупувати, її просто нереально було б утримати. Слабка українська армія 2014 року, яку волонтери вдягали, озброювали, годували і самі при цьому воювали, змогла деокупувати 2/3 окупованих на той час територій. 200 населених пунктів тоді було звільнено. А зараз за нашого досвіду, озброєння, готовності, налаштованості, згуртованості це нереально. Нереально. Ніхто Харків нікому не віддасть», — підкреслив очільник Міноборони.


Після неоднразових заяв західних дипломатів і ЗМІ щодо загроди вторгнення російського війська до України президент Володимир Зеленський у відеозверненні до співгромадян просив «не накручувати себе» та обіцяв, що життя триватиме, як зазвичай. Проте незабаром в інтерв'ю The Washington Post припустив, що Росія може атакувати Україну, зокрема захопити Харків. Речник президента Сергій Нікіфоров пізніше заявив, що це був лише «гіпотетичний сценарій».

Після засідання Ради нацбезпеки та оборони 24 січня Зеленський заявив, що ситуація під контролем, і причин для паніки немає. За його словами, до опрацювання безпекових питань залучили партнерів України, дипломатів та військових.

Фото на головній: Міністерство оборони