Web Analytics

Обміліле Краснопавлівське водосховище починають наповнювати водою

У Лозівському районі починають наповнювати Краснопавлівське водосховище, одне з джерел постачання питної води до Харкова, яке останнім часом сильно обміліло. До нього планують подати 16 млн кубометрів води. 

10 грудня запускають насоси, що перекачують воду каналом «Дніпро-Донбас», повідомили у Лозівській міськраді. Планують подати 16 млн кубометрів. Цих запасів має вистачити на кілька місяців.

Водообмін триватиме тиждень. Краснопавлівською ділянкою вода піде 12-13 грудня.

«Востаннє водосховище наповнювали наприкінці 2020 року — удвічі менше, ніж було необхідно. Цьогоріч воно критично обміліло, тому 400 тисяч мешканців Харківщини могли залишитися без води», — кажуть у міськраді.

Фото: kharkivoda.gov.ua

На початку листопада регіональна комісія з надзвичайних ситуацій визнала ситуацію з водосховищем загрозливою. Гендиректор КП «Харківводоканал» Віталій Панов тоді нарікав на нестачу фінінсування.

«Останнє поповнення водосховища здійснювалося наприкінці 2020 року — не в повному обсязі, через несвоєчасне фінансування з державного бюджету було використано лише 39 млн грн із виділених 99. Подано води було майже вдвічі менше, ніж планувалося: 62,9 млн кубометрів зі 120. Також якість води не досягла запланованих показників», — наголошував Панов під час засідання комісії.

Засідання комісії з надзвичайних ситуацій

На початку грудня Кабінет міністрів виділив Харківщині 31 млн грн.

«Кабінет міністрів підтримав Харківську область та прийняв рішення виділити з резервного фонду державного бюджету 31 млн грн для здійснення водообміну на Краснопавлівському водосховищі. Ще 3 млн грн додаємо з обласного бюджету. За нашими розрахунками, які узгоджені з керівництвом каналу «Дніпро-Донбас», цієї суми вистачить, щоб прокачати воду та поповнити водосховище», — повідомляв виконувач обов’язків голови ХОДА Олександр Скакун.

Він додав, що питання фінансування водообміну з держбюджету вирішували востаннє. З 1 січня набуває чинності новий Водний кодекс, за яким кошти надходитимуть з місцевих бюджетів та від комунальних підприємств, які використовують воду.


Краснопавлівське водосховище забезпечує водою 20% населення Харкова, Лозову та населені пункти Первомайського, Дергачівського та Харківського районів (Пісочин, Високий, Солоницівку тощо). Воно наливне — вода надходить цим каналом із Дніпра. За регламентом водообмін мають проводити двічі на рік — навесні та восени.