Web Analytics

Вибори у Харкові: суд відмовив «Опорі» у позовах до трьох районних ТВК

Харківський окружний адміністративний суд відмовив представникам громадянської мережі «Опора» за позовами до трьох районних тервиборчкомів. Спостерігачі заявляли про розбіжності у протоколах на користь Ігоря Терехова під час виборів мера: вимагали перерахувати голоси на деяких дільницях в Основ’янському та Новобаварському районах і скласти уточнений протокол — у Холодногірському.

Позови щодо ТВК Харківський окружний адмінсуд розглядав 6-7 листопада, повідомляють в «Опорі».

За інформацією спостерігачів, на дев’яти дільницях у Новобаварському районі результати виборів відрізнялися від тих, що вказані у протоколі ТВК — наявність такої різниці суд визнав.

«У межах розгляду цієї справи суд вимушений констатувати наявність однакових за назвою документів, а саме протоколів дільничних комісій про підрахунок голосів, проте з різним змістом у частині кількісних показників», — йдеться у рішенні ХОАС. 

Суддя Олександр Шевченко зазначив, що встановлення фактів фальсифікацій не входить до компетенції адмінсуду. Він допустив, що порушення могли статися під час підрахунку голосів на рівні дільничної  комісії, але наголосив, що у своєму позові «Опора» оскаржує рішення районної та міської територіальних комісій.

Відео, де зафіксовано оголошення результатів на одній з дільниць, на думку судді, не доводить порушення з боку ТВК. 

У рішенні також вказано, що скарг на дії комісій не надходило, тож підстав для задоволення позову у судді немає. 

«В той час, представники «Опори» вказували на «неприпустимість надмірного формалізму». Але суддя  Шевченко взяв до уваги лише формальні ознаки та відмовив представникам ОПОРІ у задоволенні позову», — стверджують в організації.

Фото: oporaua.org

Суд також відмовив у позові до Холодногірської ТВК, де «Опора» заявляла про розбіжність у протоколах 30 дільниць. 

Спостерігачі надали суду відео з дільниць, де виявили різницю у кількості голосів, а також фото пакетів з бюлетенями, де вказані цифри за кожного кандидата на виборчій дільниці №631386 — такі ж, як і у копіях протоколу ДВК, отриманого «Опорою». Також долучили копії протоколів, отримані після підрахунку.

«У рішенні суду вказується, що наявні у матеріалах справи документи можуть свідчити про порушення виборчого законодавства, що є підставою для направлення цих матеріалів, як повідомлення про кримінальне правопорушення, до Головного управління Національної поліції у Харківській області», — кажуть в «Опорі».

Адміністративний суд відмовив й у задоволенні позову до Основ’янської ТВК. Суддя Лариса Мар’єнко зазначила, що дані, які має суд, зокрема щодо протоколу засідання тервиборчкому, не відрізняються. Скарг на дії комісій не надходило, тож підстав для задоволення позову у суду немає. 

Представник третьої сторони — кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова — заявив, що скарг до оголошення результатів виборів до міської ТВК не надходило, а після оголошення вони не мають права прийматися згідно з Виборчим кодексом.  

На думку координатора спостереження «Опори» у Харківській області Миколи Зінченка, суд ухвалив рішення, виходячи з формальних ознак, водночас проблема щодо розбіжності даних у протоколах вирішена не була.

«Фактично, дані, які були у протоколі спостерігача «Опори», до уваги не прийняли», — пояснюють в організації. 

«Опора» планує оскаржити всі три рішення ХОАС в апеляційному суді.

Спостерігачі заявили, що фіксували розбіжності щонайменше на 40 дільницях з 605.

«Після встановлення «Опорою» фактів ймовірної фальсифікації результатів голосування суб’єкти виборчого процесу в Харкові заявляли про виявлення ними інших подібних інцидентів, що додатково засвідчує необхідність всебічного вивчення процесу встановлення результатів виборів міського голови», — наголошують в організації.

Спостерігачі закликали інших кандидатів оприлюднити всі протоколи підрахунку голосів, які в них є, та «утриматися від будь-яких спроб приховування публічної інформації».


1 листопада голова Харківського міськвиборчкому Олена Матвієнко оголосила підсумки підрахунку голосів на позачергових виборах Харківського міського голови. Перше місце посів кандидат від «Блоку Кернеса — Успішний Харків» Ігор Терехов, секретар міськради та виконувач обов'язків мера — у нього 50,66% голосів. 

За інформацією поліції, грубих порушень порядку не було. Водночас спостерігачі «Опори» заявили про ймовірні фальсифікації на користь Терехова: звернулися до поліції та вимагали перерахувати голоси. Харківська міська ТВК у перерахунку спостерігачам відмовила.