Web Analytics

Менше третини виборців проголосували на виборах мера Харкова — офіційно

Під час позачергових виборів Харківського міського голови 31 жовтня явка становила 28,29%. Грубих порушень порядку під час голосування, за даними поліції, не було.

Дані щодо активності виборців навела на брифінгу ввечері 31 жовтня голова Харківського територіального виборчкому Олена Матвієнко.

«Маємо на 20:00 таку інформацію: про кількість виборців, включених до списку виборців на дільницях — це 1 019 175. Кількість виборців, які отримали бюлетені на момент закінчення голосування — 288 336», — сказала Матвієнко.

Вона уточнила, що близько 9 тис. виборців були внесені у списки голосування вдома.

Таким чином явка становила ​28,29%.

У 2020 році під час місцевих виборів проголосували 31,3%.

Раніше секретарка міськвиборчкому Кристина Мішустіна казала, що у списку виборців — 1 017 584 харків’ян. Олена Матвієнко пояснила різницю у півтори тисячі ймовірною «помилкою в передачі інформації».

«Це так нам передають інформацію дільничні комісії... Була десь помилка, мабуть, в передачі інформації, тому що інформація передається телефонним зв'язком», — зазначила очільниця ТВК.

За її словами, точні цифри можна буде назвати за даними протоколів.  

Матвієнко також додала, що кількість виборців у реєстрі змінювалася.

«На 13-е число була одна цифра, на 27-е — друга, на 31-е — третя. Люди додаються до виборчого списку, вибувають», — сказала вона.

Грубих порушень порядку під час голосування не було, звітують у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області.

«Загалом протягом усього виборчого процесу до поліції надійшло 52  повідомлення про можливі порушення законодавства, усі вони належним чином зареєстровані та ретельно перевірені», — стверждують правоохоронці.

Поліція порушила дві кримінальні справи. Одну — за статтею «перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії». Другу — за статтею «фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації».

Поліцейські продовжують чергувати на дільницях: їм ще треба охороняти бюлетені та іншу документацію у приміщеннях комісій та під час перевезення.

Фото: hk.npu.gov.ua


Позачергові вибори Харківського міського голови оголосили після смерті Геннадія Кернеса, який пішов з життя у грудні 2020 року внаслідок ускладнень коронавірусної хвороби. У перегонах брали участь 10 кандидатів, з них троє балотувалися від партій, решта — самовисуванці.

Голосування проходило у дев’яти округах, на 605 дільницях. За даними екзитполів, лідирує секретар міськради Ігор Терехов.