Web Analytics

Моніторингова місія ОБСЄ обмежила роботу на Донбасі

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ призупинила роботу на частині неконтрольованої українським урядом території Донбасу. Пояснюють це «міркуваннями безпеки».

Зміни в режимі роботи місії спричинили акції протесту в окупованому Донецьку, що розпочалися 15 жовтня. У звіті ОБСЄ йдеться, що того дня біля готелю, де мешкають спостерігачі, почали збиратися переважно молоді чоловіки, загалом — до 100.

«Деякі з них тримали транспаранти та висловлювали критику щодо діяльності СММ, особливо щодо подій, які відбулися 13 жовтня на ділянці розведення в районі Золотого, коли члена збройних формувань, як повідомлялося, затримали Збройні сили України», — вказано у звіті.

Пікетувальники встановили поруч із готелем намети та біотуалети. Наступного дня акція продовжилася.

В ОБСЄ заявили, що змушені призупинити місію з моніторингу на Донбасі, повідомляє Reuters.

«Через побоювання за нашу безпеку, через правила і міркування безпеки ми призупинили наші операції», — пояснив інформагентству очільник місії в Україні Яшар Халіт Чевік.

Водночас він додав, що спостерігачі поки не відчувають загрози з боку «протестувальників».

Моніторингову місію ОБСЄ розгорнули в Україні у березні 2014 року. Фото: Facebook/pressjfo.news

Увечері 17 жовтня в ОБСЄ повідомили, що у Горлівці спостерігачам передової патрульної бази забороняють виходити з готелю, де вона розташована. Ворота замкнули на ланцюг та замок, а власник закладу розповів, що залишати приміщення не можна через «накази від мера Горлівки».

«О 17:00 2 чоловіків (30–39 років) у цивільному одязі увійшли до готелю та повідомили співробітникам СММ про те, що їм дозволяється вільно пересуватися по всьому готелю та парковці за ним, але їм не можна покидати приміщення готелю, допоки не буде звільнено члена збройних формувань», — мовиться у звіті.

В ОБСЄ наголосили, що їхня патрульна база в Горлівці є офісом моніторингової місії та має «відповідні імунітети і привілеї». Обмеження доступу розглядається як порушення таких привілеїв та відповідних зобов’язань.

Представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш заявив, що спостерігачів у Горлівці фактично «взяли в заручники». А той факт, що членів місії «де-факто утримують у заручниках бойовики, фінансовані та керовані Росією», є викликом з боку Кремля всім іншим країнам-членам ОБСЄ

«Нагадаю, ОБСЄ — це 57 держав, і всі рішення в ній ухвалюють консенсусом. Тобто свою згоду на направлення СММ ОБСЄ на Донбас і гарантії імунітету її членам давала і Росія», — зауважив Гармаш.

В Горловке фактически захватили в заложники сотрудников Мониторинговой миссии ОБСЕ (СММ ОБСЕ). Вот цитата из вчерашнего...

Опубликовано Сергеем Гармашем Понедельник, 18 октября 2021 г.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що Україна працює з міжнародними партнерами для відновлення роботи СММ на окупованій території.

«Закликаємо Росію до неухильного виконання своїх зобов'язань: припинити провокації проти міжнародних спостерігачів місії ОБСЄ, розблокувати їх пересування, забезпечити безперешкодний доступ на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях, гарантувати безпеку. Україна взаємодіє з міжнародними партнерами для відновлення роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ», — цитує Ніколенка «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що перешкоджання діяльності місії є неприпустимим.

«Блокування і тиск на спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Донецьку — елемент зусиль Російської Федерації з руйнування Мінських домовленостей, що продовжуються, і роздування збройного конфлікту», — сказав Ніколенко.

Пресслужба ОБСЄ повідомила телеканалу «Дом», що, попри припинення роботи в Донецьку, моніторингова місія продовжує праювати на непідконтрольній частині Луганської області.  

«У зв'язку з протестом напроти готелю, де в непідконтрольному уряду Донецьку проживають члени місії, СММ не має можливості відрядити з нього жодного патруля для виконання доручених їй завдань. Патрулювання в непідконтрольних урядові районах у Луганській області продовжується згідно з мандатом місії», — йдеться у відповіді на запит телеканалу.

В ОБСЄ закликали сторони усунути будь-які перешкоди свободі пересування спостерігачів.


Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ розгорнули в Україні у березні 2014 року. Наразі її мандат продовжений до кінця березня 2022-го.

Фото на головній: Міністерство оборони України