Web Analytics

Вибори у Харкові: ТВК завершила прийом документів на реєстрацію кандидатів

Документи на реєстрацію кандидатами подали 15 охочих взяти участь у позачергових виборах Харківського міського голови.

Харківська міська ТВК 30 вересня завершила прийом документів. Загалом подалися 15 людей. Вісьмох з них вже зареєстрували, одному – відмовили. Рішення щодо решти комісія ухвалить 2 жовтня.

В останні два дні документи принесли п’ятеро людей.

29 вересня до ТВК прийшов харків’янин Сергій Ряполов. На початку вересня він висловлював готовність балотуватися від «Блоку Світличної «Разом», але наразі йде на вибори як самовисуванець.

Ряполову 40 років. Про нього відомо, що він є засновником підприємства «Еко-світло», працював у комерційних та громадських організаціях. Був активістом Євромайдану. Двічі брав участь у виборах: у 2015 році — до Харківської міськради від «Народного контролю», у 2019-му — до обласної ради від «Блоку Світличної «Разом». Обидва рази — не пройшов.

Сергій Ряполов є потерпілим у справі проти нині померлого мера Харкова Геннадія Кернеса. За версією слідства, у 2014 році за вказівкою Кернеса його охоронці викрали та застосували силу проти Сергія Ряполова та іншого активіста Олександра Кутяніна. Справу розглядали п’ять років, потім закрили. Пізніше — вирішили розглядати повторно.

Фото: Facebook/Сергій Ряполов

30 вересня, в  останній день, документи подав харків’янин Денис Ярославський. Йому 39 років, раніше працював у правоохоронних органах, зокрема очолював райвідділи поліції у Києві. На вибори йде як самовисуванець.

«Я ухвалив рішення і не відступлю! Вдячний всім за підтримку», — прокоментував він своє рішення у Facebook.

У 2019 році Ярославський балотувався до Верховної Ради у харківському окрузі №171, у 2020-му — брав участь у виборах мера Харкова.

Фото: Facebook/Денис Ярославський
 

Ще один претендент — самовисуванець Ірджан Абдуллаєв. Йому 57 років, родом з Таузського району Азербайджану, нині мешкає в Харкові. Очолює громадську організацію «Тюркська діаспора».

Абдуллаєв двічі брав участь у виборах до парламенту — у 2014 та 2019 роках, але не пройшов. У 2020-му також боровся за посаду Чугуївського міського голови.

Фото: cvk.gov.ua

Документи до виборчкому також подав голова «Партії пенсіонерів України» Микола Куруріка.

«Я з 2010 року займаюся соціальною політикою і бачу, що з кожним роком ситуація в цій сфери стає все гіршою. Щоб на рівних вести переговори з центральною владою, потрібно, щоб за тобою була підтримка людей сильного та ефективного мегаполісу», — пояснив він своє рішення.

Кукуріці 58 років, він народився у Петропавловську (Казахстан). Він неодноразово брав участь у виборах до різних органів влади — зокрема балотувався від «Партії пенсіонерів» до Верховної Ради у 2006, 2015 та 2019 роках, до Харківської міськради — у 2015-му та 2020-му, але не пройшов. Наразі йде як самовисуванець. 

Фото: Facebook/Микола Кукуріка

Також документи подав пенсіонер Віктор Величков. Йому 64 роки, він також йде на вибори як самовисуванець, повідомляє «Суспільне». Більше відомостей про нього наразі немає.


Позачергові вибори Харківського міського голови заплановані на 31 жовтня 2021 року. Їх призначили після смерті мера Геннадія Кернеса, який очолював Харків останні десять років, виграв на місцевих виборах у першому турі, але 16 грудня 2020 року пішов з життя внаслідок ускладнень коронавірусної хвороби. 

На 30 вересня комісія зареєструвала вже вісьмох кандидатів.