Web Analytics

У фракції «Слуга народу» ініціювали відставку Разумкова: як відреагував спікер

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія ініціює збір підписів для відкликання Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради.

Про наміри представників «Слуги народу» Дмитро Разумков повідомив 30 вересня.

«Очікувано, колеги прийшли за підписними листами про відкликання мене з посади голови Верховної Ради України. Відповідну пропозицію подав голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Одразу розписав документ на Апарат Верховної Ради», — йдеться у повідомленні на сторінці спікера у Facebook.

Разумков додав, що зволікати з процесом не буде, й ініціатори відкликання того ж дня отримають підписні листи.

«Продуктивної роботи у Трускавці!» — додав він, згадуючи анонсоване на 1-2 жовтня засідання фракції «Слуги народу» в одному з готелів на Львівщині.

Очікувано, колеги прийшли за підписними листами про відкликання мене з посади Голови Верховної Ради України. Відповідну...

Опубликовано Дмитро Разумковым Четверг, 30 сентября 2021 г.

На засідання Разумкова не запрошували — як пояснював Давид Арахамія, спікер парламенту хоча і є членом партії, але не входить до парламентської фракції.

«Він же не член нашої фракції, він позафракційний депутат. Поки ми робимо внутрішньофракційний захід. Але зараз обговорюємо різних запрошених гостей», — цитує очільника фракції «Інтерфакс-Україна».

Лист до Разумкова був відправлений від імені фракції «СН». У документі Давид Арахамія цитував ст. 76 Регламенту Верховної Ради.

«Голова… може бути в будь-який час відкликаний з посади… на його прохання, а також може бути відкликаний у зв'язку з незадовільною його роботою на цій посаді, в тому числі у разі відсторонення від ведення пленарних засідань три і більше разів протягом однієї чергової сесії, або через інші обставини, що унеможливлюють виконання ним своїх обов'язків. Дострокове припинення депутатських повноважень… має наслідком припинення його повноважень як Голови Верховної Ради України», — йдеться у статті.

Також вказується, що пропозиції щодо про відкликання спікера (крім відкликання за його особистою письмовою заявою) можуть вноситися «не менш як однією третиною народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради за їх підписами».

Давид Арахамія. Фото зі сторінки у Facebook

Увечері Арахамія надіслав ще одного листа — від свого імені як народного депутата, повідомила речниця Разумкова Ольга Туній.

«Або фракція «Слуга народу» змінила свою позицію, або голова фракції Давид Арахамія не дуже добре знається на парламентських процедурах. Схоже, одного звернення від фракції щодо підписних листів про відкликання Голови Парламенту з посади було замало. Надійшло друге звернення — від народного депутата України Давида Арахамії», — написала вона у Facebook.

За словами Туній, тепер процедура запускається вдруге, буде виданий новий комплект підписних листів.

Тексти обох листів ідентичні.

На брифінгу 30 вересня Дмитро Разумков розповів, що розмовляв з Арахамією телефоном.

«З Арахамією була розмова. Претензій я також не почув ... Думаю, головним ініціатором цього процесу не був Давид Георгійович», — сказав спікер.

Він додав, що готовий зустрітися та поспілкуватися з усіма парламентськими фракціями.

«Відкритим залишається питання публічної позиції двох груп: «За майбутнє» та «Довіра». Але, наскільки я пам'ятаю, в мене якихось конфліктних ситуацій з ними також не було… Якщо буде треба, то я зустрінуся з усіма фракціями та поспілкуюся», — сказав голова парламенту.

За словами Разумкова, до нього зверталися деякі депутати зі «Слуги народу», висловлювали свою підтримку та запевняли, що не голосуватимуть за відставку.

«Мені багато народних депутатів телефонували й казали, що не голосували й не ухвалювали таке рішення на фракції, щоб уповноважувати голову фракції звертатися за підписними листами», — зауважив спікер.

Дмитро Разумков. Фото: Telegram/Верховна Рада

Парламентська опозиція критично висловилася щодо можливої відставки Дмитра Разумкова. Очільниця партії «Голос» Кіра Рудик зазначила, що політсила не має претензій до голови ВРУ.

«У нас як у фракції «Голос» немає претензій до пана Разумкова з точки зору, яким чином він виконує свою роботу. Тому, звичайно, ми не будемо голосувати за його відставку. Ми вважаємо, що останній тиждень, коли пан Разумков був на лікарняному, те, що відбувалося у Верховній Раді є ганьбою і свавіллям. І ми бачимо, що якщо зараз знімуть Разумкова і призначать когось іншого, більш лояльного до Офісу президента, таке свавілля буде продовжуватися. Парламент будуть «ламати через коліно», — заявила Рудик в ефірі телеканалу «Прямий».

На переконання Рудик, якщо спікера замінять, опозиція матиме менше можливостей якісно виконувати свою роботу.

У партії «Європейська солідарність» назвали збір підписів за відставку «публічною розправою президента Володимира Зеленського з тими, хто має свою точку зору та намагається її відстоювати».

Що ж до голосування за відставку Разумкова — це питання будуть обговорювати на засіданні фракції «ЄС», повідомила народна депутатка Ірини Фриз. Вона наголосила, що як опозиційна сила «Євросолідарність» буде «відстоювати інтереси парламентаризму і демократії».

Водночас речник глави держави Сергій Никифоров заявив, що Володимир Зеленський не причетний до ініціативи нардепів щодо відставки.   

«Це ініціатива Арахамії. У нього можна запитати його мотиви. Про те, чому він ці списки на підпис запитав у глави Верховної Ради», — сказав Никифоров в ефірі телеканалу «Україна 24».

Речник додав, що Зеленський та Разумков мають «нормальні відносини» та виконують «кожен свою функцію».


Раніше Дмитро Разумков, який обіймає посаду голови ВРУ із серпня 2019 року, казав, що не планує залишати посаду. Але водночас припускав, що у парламенті вистачить голосів за його відставку.

Спікер піддавав критиці деякі положення президентського законопроєкту про деолігархізацію, подавав свої правки. Закон ухвалили у другому читанні 23 вересня, але у низки нардепів є до нього зауваження, у тексті виявили неузгодженості.