Web Analytics

Матч Україна — Швеція на Євро-2020: як готуються футболісти

Збірна України 29 червня зіграє в 1/8 фіналу Євро-2020 з командою Швеції. Матч розпочнеться о 22.00 за київським часом.

Команди зустрінуться на стадіоні «Хемпден Парк» у шотландському місті Глазго, повідомили у пресслужбі Української асоціації футболу.

Початок матчу — о 22.00 за київським часом.

Гру транслюватимуть телеканали «Україна» та «Футбол 1». 

Інфографіка: uaf.ua

До Глазго гравці прибули опівдні 28 червня та в той же день провели тренування.

«На початку тренування Андрій Шевченко привітав у центральному колі іменинника дня — одного з найдосвідченіших гравців синьо-жовтих Андрія Пятова, якому сьогодні виповнилося 37 років. Команда винагородила капітана теплими оплесками, а вже на вечері був традиційний смачний десерт із такої нагоди — святковий торт», — розповіли у пресслужбі збірної України.

Очікується, що з більш ніж 50 тис. місць на стадіоні через карантин заповнять лише близько 12 тис. Підтримати збірну спортсменів обіцяють шанувальники з української діаспори у Великій Британії.

«Як відомо, британські українці традиційно активно підтримують свою національну команду у всьому світі, а через пандемію не мали такої можливості вже тривалий час, тож навряд чи пропустять таку унікальну нагоду», — зауважили у пресслужбі.

Фото: Павло Кубанов/uaf.ua

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко запевнив, що гравці готові до зустрічі із суперниками.

«Команда дуже добре зіграла у двох перших матчах на Євро, у третьому не вдалося те, що ми планували. Але ми вийшли з групи, як і розраховували. У нас є попереду поєдинок, щоб реабілітуватися», — сказав він на пресконференції напередодні гри.

На думку Шевченка, не дуже коректно говорити, яка команда сильніша або гірша: поєдинок покаже, хто краще підготувався і краще зіграв. Тренер зазначив, що збірні України та Швеції «абсолютно різні за стилем та мають різну філософію гри».

«Я не думаю, що збірна Швеції дуже сильно буде змінювати свій стиль. У них два непогані нападники, які чудово рухаються. Швеція може пресингувати, може й відходити, і діяти агресивно. Ми готові до будь-якого сценарію», — заявив Андрій Шевченко.

Водночас, додав він, українцям треба бути пильними.

«Слід бути обережними насамперед на стандартах, оскільки Швеція добре їх використовує. Важливо вигравати підбори, буде багато силової боротьби. Також важливо добре атакувати», — вважає головний тренер.

Андрій Шевченко

Півзахисник збірної України Олександр Зінченко вважає, що у матчі зі шведами українцям треба грати «єдиним блоком» — саме так, як робить суперник.

«Проти таких збірних завжди потрібно грати компактно, щоб не було розривів між лініями. Зі збірною Австрії, особливо в першому таймі, ми робили стільки помилок, допускали розриви між лініями, буквально діри величезні. Австрійці ще нам не позабивали стільки м'ячів... Тому зі збірною Швеції нам потрібно зіграти єдиним блоком, компактно, витримувати дистанцію між гравцями, і тоді у нас має все вийти», — цитує Зінченка пресслужба Євро-2020.

Гравець зазначив, що команду Швеції хоча й важко порівнювати з Францією, Бельгією або Німеччиною, але він все одно вважає її дуже сильною.

«Якщо вона протягом трьох матчів на цьому чемпіонаті демонструє відмінну гру, то для мене вона – топ», — сказав він.

Олександр Зінченко

Напередодні матчу з українськими футболістами також зв’язався президент Володимир Зеленський.

«Мав приємну розмову — зателефонував хлопцям з нашої збірної, щоб сказати: ми віримо в них і дуже вболіваємо. Привітав з днем народження Андрія Пятова. Наші футболісти добре мотивовані й здатні дивувати. Сьогодні на полі з ними буде 40 млн українців», — йдеться у повідомленні у Telegram-каналі глави держави.

Станом на травень збірна Швеції посідає 18-е місце в офіційному рейтингу FIFA. Команда — срібний (1958) та дворазовий бронзовий (1950, 1994) призер чемпіонату світу, бронзовий призер чемпіонату Європи (1992), олімпійський чемпіон (1948), бронзовий призер Олімпійських ігор (1924, 1952).

Збірну вже п’ять років тренує 58-річний Янне Андерссон. Під його керівництвом футболісти провели 63 матчі: у 33 перемогли, у 13 зіграли внічию, у 17 зазнали поразок.

Лідером команди на сьогодні є 29-річний півзахисник Еміль Форсберг. На його рахунку 61 матч у складі збірної, в яких він забив 12 м'ячів.

Янне Андерссон зазначив, що його підопічні «добре вивчили збірну України».

«Ми маємо скористатися фізичною перевагою над нашим суперником. Так, на груповому етапі ми не забили жодного м’яча після розіграшів стандартних положень. Сподіваюся, завтра ця статистика зміниться», — спрогнозував він.

Щодо окремих українських гравців Андерссон поміркував: «Збірна України? У неї є Ярмоленко, чиї удари дуже небезпечні, Маліновський, що виступає в «Аталанті». У цій команді зібрано багато кваліфікованих виконавців».

Збірна Швеції

Вже визначено, що в 1/4 фіналу Євро-2020 зустрінуться збірні:

  • Швейцарії та Іспанії;
  • Бельгії та Італії;
  • Чехії та Данії.

Четверту пару складуть переможці матчів Україна — Швеція та Англія — Німеччина.


Євро-2020 мали провести минулоріч, проте перенесли на рік через пандемію COVID-19. Чемпіонат проходить в 11 містах. Фінал відбудеться 11 липня в Лондоні.

Україна вперше в історії вийшла до 1/8 чемпіонату Європи.