Web Analytics

Харківська міськрада виграла суд проти ОДА щодо проспекту Жукова

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Харківської міської ради, яка вимагала визнати недійсним пункт розпорядження ХОДА щодо перейменування проспекту Маршала Жукова на проспект Петра Григоренка.

Рішення у справі ХОАС ухвалив 16 червня. Мерія позивалася до Харківської обладміністрації, вимагаючи визнати протиправним і недійсним пункт розпорядження ХОДА, яким проспект Маршала Жукова був перейменований на проспект Петра Григоренка.

Суд задовольнив позов у повному обсязі.

«Суд вирішив: адміністративний позов Харківської міської ради до голови Харківської обласної державної адміністрації — задовольнити. Визнати протиправним та нечинним окреме положення нормативно-правового акту — розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 17.05.2016 №181 «Про перейменування об'єктів топоніміки м. Харкова», а саме пункт 21 додатку до розпорядження, який містить назву об'єкта топоніміки «Маршала Жукова проспект», — цитує суддю Андрія Зінченка «Суспільне».

Харківський окружний адмінсуд. Фото: oblrada.kharkov.ua

У Юридичному департаменті Харківської міськради розповіли, що підставою для оскарження розпорядження стало «порушення встановленої Конституцією України та законами України процедури його видання».

«А саме: не проведена державна реєстрація розпорядження як нормативно-правового акту, порушений порядок проведення громадського обговорення зі зміни назви об'єкта топоніміки, не оприлюднені у встановленому законодавством порядку проєкт розпорядження, не застосовано положення Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборона пропаганди їхньої символіки», які встановлюють винятки під час присвоєння назв об'єктам топоніміки тощо», — перелічили в мерії.

Секретар міськради Ігор Терехов заявив, що «харків’яни хочуть», аби проспект носив ім’я Георгія Жукова.

«Проспект Маршала Жукова в Харкові був, є і буде. І відбувається це всупереч дивної, скажу так, позиції суддів інших судів, які раніше ухвалювали рішення не на користь городян. А ми — харків'яни — хочемо, щоб у місті був проспект, названий ім'ям маршала-переможця!» — сказав Терехов.

Харківська облдержадміністрація планує оскаржити рішення ХОАС.


10 червня Харківський окружний адмінсуд ухвалив рішення в іншій справі стосовно проспекту — визнав протиправним його чергове перейменування на Маршала Жукова сесією міськради 24 лютого. Міська рада планує подати апеляцію.

Зберегти топоніми з іменем Жукова у Харкові хоче секретар міськради Ігор Терехов. Зокрема, він не підтримав пропозицію громадської організації «Світанок» щодо перейменування школи №127, яка носить ім'я маршала Георгія Жукова.

В Українському інституті національної пам'яті вважають, що топоніму з іменем Жукова «не місце на мапі України». Як зазначала очільниця регіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова, чергові спроби перейменування також будуть успішно оскаржені в судах.