Web Analytics

Полярники з «Академіка Вернадського», серед яких харків’яни, повернулись до України

Після року роботи на станції «Академік Вернадський» 25-та Українська антарктична експедиція повернулася додому.

Полярники прилетіли до Києва 29 квітня, повідомили в Національному антарктичному науковому центрі. Разом з ними повернулася сезонна експедиція, яка працювала на станції близько двох місяців.

«Шлях полярників в Україну почався 19 квітня. Спершу вони подолали кораблем не надто прихильну цього разу протоку Дрейка, дісталися портового чилійського міста Пунта-Аренас, а вже звідти з двома пересадками (Сантьяго, Париж) летіли додому», — розповіли у НАНЦ.

Фото: uac.gov.ua

На «Академіку Вернадському» експедиція проводила геофізичні, метеорологічні та біологічні дослідження, підтримувала роботу станції, займалася посильним ремонтом. Коли приїхала сезонна команда, роботи прискорилися: залили фундамент та встановили новий потужний кран, замінили систему опалення, встановили антену для безлімітного інтернету тощо.

Науковці із сезонної експедиції також проводили дослідження за своїми окремими програмами.

Серед 12 учасників 25-ї УАЕ були троє харків’ян: гідрометеорологиня Анна Соїна, геофізик Андрій Сопін і дизеліст-електрик Юрій Лішенко.


Наприкінці березня на станцію «Академік Вернадський» вирушила 26-та Українська антарктична експедиція. У середині квітня полярники прибули в Антарктиду й прийняли варту від колег-попередників. 26-ту УАЕ очолює харків'янин — геофізик Богдан Гаврилюк.