Web Analytics

Зеленський доручив ОПУ підготувати зустріч з Путіним

Президент України Володимир Зеленський розраховує особисто зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним та обговорити ситуацію на Донбасі. Щодо часу і місця ще не домовлялися.

Про наміри щодо перемовин з президентом Росії Володимир Зеленський повідомив під час брифінгу 26 квітня. Як зазначив, глава української держави, «все йде до того, що ця зустріч відбудеться».

«Я запропонував — ви це чули — зустрітися на Донбасі. Президент Російської Федерації підтвердив бажання зустрітися, але запропонував мені зустрітися в Москві. Я вже дав завдання керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку, щоб він з’єднувався з адміністрацією Путіна, і вони знайшли порозуміння щодо термінів і місця, де ми можемо зустрітися. Я вважаю, що головне — це суть, про що. А де й коли — це вже деталі», — заявив Зеленський.

Він додав, що переговори про повернення до режиму повного припинення вогню на Донбасі напередодні Великодня — вже на фінальному етапі.  

«Засідання Тристоронньої контактної групи, передусім робочої групи з питань безпеки, буде продовжуватися 27 квітня. Мені здається, всі сторони вже все погодили. Але не погодили лише документальне формулювання цієї згоди. Ми дуже цього прагнемо. Дуже хочеться, щоб на Великдень не було пострілів, не було смертей. Для цього українська сторона вже все зробила», — каже президент.

Брифінг Володимира Зеленського. Фото: president.gov.ua

В інтерв’ю британському виданню Financial Times Зеленський заявив, що Мінські домовленості щодо ситуації на Донбасі, досягнуті у 2015 році, потребують оновлення.

«Зараз я беру участь у процесі, який розпочався ще до мого президентства. Мінський процес сьогодні повинен бути більш гнучким. Він має служити цілям сьогодення, а не минулого», — цитує президента пресслужба ОПУ.

Оскільки домовленості щодо режиму тиші порушені, а переговори в Нормандському форматі не дають бажаного результату, Зеленський запропонував змінити дипломатичний підхід.

«Є два варіанти: ми можемо змінити Мінський формат, відкоригувати його. Або ми можемо використовувати інший формат. Швидкість має значення. Тому що ми щодня втрачаємо людей», — каже президент України.

Також, на його думку, слід розширити Нормандський формат, долучивши до переговорів США, Велику Британію та Канаду.

Часткове відведення російських військ від кордону України  Володимир Зеленський назвав «маленькою перемогою» Києва та його союзників. За словами глави держави, це був «крок від емоцій до прагматичного вирішення ситуації на Донбасі». Водночас, вважає він, ситуація залишається небезпечною.

«Існує постійна загроза, тому що в нас іде війна на Донбасі, а російська армія, ми всі це знаємо, є дуже потужною. А ми постійно її маємо на наших кордонах. І цей конкретний випадок — це випадок психологічного тиску. Ми готові до неприємних сюрпризів. Ми намагатимемось їх уникати. Наші військові дуже сильні, ми готові стримувати будь-яку загрозу агресії», — сказав президент.

Зеленський також привітав перспективу зустрічі Володимира Путіна та президента США Джо Байдена.

«Я впевнений, що вони не можуть вийти після зустрічі з порожніми руками, тому що якщо зустріч відбудеться, якийсь результат буде, хоч і невеликий», — впевнений президент України.

Він також наголосив, що не погодився б на вимогу Путіна провести переговори спочатку з представниками окупованих територій Донбасу.


У відеозверненні 20 квітня Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче боротися за мир дипломатичним шляхом і водночас готується захищати себе від російської агресії. Водночас він запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу».