Web Analytics

На Харківщину привезли вакцину CoronaVac

Харківська область отримала партію протикоронавірусної вакцини CoronaVac китайського виробництва. Це вже друга вакцина, яку використовуватимуть в регіоні. Перша — CoviShield, виготовлений в Індії аналог препарату Oxford/AstraZeneca,

Розвозити вакцину CoronaVac по регіонах розпочали 12 квітня, повідомляє держпідприємство «Медичні закупівлі України».

Серед перших областей, які мають її отримати, — Житомирська, Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська, Черкаська, Київська, Полтавська, Харківська, Чернігівська та Дніпропетровська.

«У стислі строки вакцина буде доставлена в усі регіони», — обіцяють у «Медзакупівлях».

Фото: ДП «Медичні закупівлі України»/Facebook

Як повідомили «Суспільному» на Харківському обласному аптечному складі, вантажівка з препаратом прибула 13 квітня. Регіону виділили  8520 доз у 213 ящиках.

Вакцину CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech Ltd можна використовувати 24 місяці. Перевозити та зберігати її слід при температурі 2-8°C, захищаючи від сонячного світла.

«Транспортування відбувається у холодильних машинах у спеціальних контейнерах. В кабіні кожного водія встановлені спеціальні логери температури з індикацією. Для забезпечення холодового ланцюга на кожному етапі маршруту, зокрема в процесі перенесення вакцини з машини до місця зберігання, підготовлені термобокси», — кажуть у «Медзакупівлях України»,

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов обіцяє, що щеплення вакциною CoronaVac в Україні розпочнеться 13 квітня. МОЗ вже завершило всі необхідні перевірки й тести препарату.

«CoronaVac є розробкою відомої у світі компанії Sinovac Biotech, яка виготовляє сотні мільйонів доз вакцин на рік та поставляє їх у більш ніж 35 країн. Україна отримала першу партію в обсязі 215 тисячі доз цієї вакцини. Всього законтрактували 1,9 мільйона доз. Решта 1,7 мільйона надійдуть найближчим часом. Ми розраховуємо на постачання протягом квітня-травня цього року», — розповів Степанов під час брифінгу.

Першу партію вакцин CoronaVac розподілять передусім серед маломобільних українців та їхніх доглядальників, соціальних працівників, поліцейських, військових. Препарат також отримають освітяни, які беруть участь у проведенні ЗНО, й олімпійські та паралімпійські спортсмени, які готуються до Олімпіади в Токіо.


Вакцинація від COVID стартувала в Україні 24 лютого. Досі використовували препарат CoviShield  — виготовлений в Індії аналог вакцини Oxford/AstraZeneca, яку розробили Оксфордський університет і британсько-шведська компанія AstraZeneca.

За даними Харківської обладміністрації, на ранок 13 квітня в регіоні щепили 14 329 людей, з них 4479 — у Харкові.