Web Analytics

На Одещині померла військова, яку напередодні щепили від COVID

У селищі Чорноморське Одеської області 23 березня раптово померла військовослужбовиця, раніше вакцинована проти коронавірусної хвороби. За попередніми даними, у жінки виникли проблеми з кровообігом. У МОЗ просять не робити передчасних висновків і дочекатися результатів експертизи.

Померла жінка служила у війську за контрактом, повідомляє командування Медичних сил ЗСУ. Увечері 23 березня, як вказано, «поза межами військової частини й у позаслужбовий час» вона раптово знепритомніла. Співслужбовці одразу викликали швидку допомогу та лікарів медслужби. Медики намагалися реанімувати жінку, але марно.

Військова найближчим часом мала поїхати до зони операції Об’єднаних сил. 21 березня її вакцинували від COVID. Щеплення проводила мобільна бригада, яка вже має в цьому досвід.

«Зі слів начальника медичної служби військової частини, де жінка проходила службу, станом на ранок 23 березня скарг на стан здоров’я вона не висловлювала. З анамнезу вона страждала на гіпертонічну хворобу», — додали у Медсилах.

Сьогодні, у Одеський області, поза межами військової частини, у позаслужбовий час, раптово втратила свідомість...

Опубликовано Командування Медичних сил Збройних Сил України Вторник, 23 марта 2021 г.

У Міністерстві охорони здоров’я уточнили, що, за попередньою інформацією, військова померла внаслідок гострих розладів кровообігу.

«Жінка мала хронічні серцево-судинні захворювання та інші супутні хвороби… Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, в неї не було. Того ж дня з того ж флакону вакцини щепили ще дев’ятьох людей. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано», — кажуть у МОЗ.

Для уточнення причини смерті призначили судово-медичну експертизу. Про її результати обіцяють повідомити додатково.

МОЗ просить «не робити передчасних висновків» та нагадує, що у світі вже зробили 397 млн щеплень проти COVID19.

«Відповідно до наявних даних ВООЗ, не зафіксовано жодного випадку смерті від вакцини проти коронавірусу», — наголошують посадовці.

Міністерство також посилається на статистику Центру громадського здоров’я, за якою серцево-судинні захворювання є головною причиною всіх смертей в Україні (67%), кожні 10 хвилин одна людина помирає від інсульту.

«З початку вакцинальної кампанії в Україні проти COVID-19 щеплено 137 026 осіб. Серед них зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації. Лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові. За цим випадком буде проведене повноцінне розслідування», — обіцяють у МОЗ.

Вакцинація від COVID стартувала в Україні 24 лютого. Щеплення роблять препаратом CoviShield — виготовленим в Індії аналогом вакцини Oxford/AstraZeneca, розробленої Оксфордським університетом і британсько-шведською компанією AstraZeneca.

22 березня розпочали вакцинувати сімейних лікарів. За тиждень обіцяють розпочати щеплення соцпрацівників і людей старше 80 років. 

Фото на головній: Facebook/КМДА