Web Analytics

Харківщина перейшла до помаранчевої карантинної зони

МОЗ встановило в Харківській області помаранчевий рівень небезпеки поширення коронавірусу. У жовтій зоні залишився лише один регіон. Останньої доби в Україні підтвердили понад 11 тисяч випадків COVID, померла рекордна кількість пацієнтів.

Оновлені дані щодо карантинних зон розмістили 23 березня на сайті Міністерства охорони здоров’я. У Харківщини, яка досі була в жовтій зоні, один з показників перевищив норму: захворюваність на грип та ГРВІ на 9,1% більше за епідемічний поріг.

Наразі регіон має такі показники:

  • відсоток від епідпорогу — 109,1% (має бути не більше 100%);
  • виявлення випадків COVID методом ПЛР і тестуванням на антиген — 17,3% (норма — не більше 20%);
  • кількість тестів — 1200 (має бути не менше 300 на 100 тис. людей);
  • кількість госпіталізованих з підтвердженням або підозрою COVID — 57,3 (норма — не більше 60 на 100 тис. людей);
  • збільшення кількості госпіталізацій — 21,2% (має бути не більше ніж на 50%);
  • завантаженість ліжок з киснем — 35,8% (норма — не більше 65%).

Наразі в червоній карантинній зоні — дев’ять регіонів: Київ, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Одеська, Сумська та Чернівецька області.

У помаранчевій — Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області.

У жовтій — лише Херсонська область.

Фото: city.kharkov.ua

Минулої доби, 22 березня, в Україні померли 333 пацієнти з COVID, повідомили у МОЗ. Це найвищий показник від початку епідемії. За добу одужали 8044 людини, водночас зафіксували 11 476 нових випадків хвороби.

«Найбільша кількість — в Одеській області (1122), Києві (1050), Львівській (995), Харківській (843) та Київській (727) областях», — кажуть у міністерстві.

Загалом у країні вже підтвердили 1 565 732 випадки. Подолали недугу 1 268 886 людей, померли — 30 431.

За даними Харківського обласного лабораторного центру, в регіоні за добу зафіксували 843 випадки, з них 703 — у Харкові.

Загалом в області вже підтвердили 96 259 випадків. Одужали 81 769 людей, померли — 1830.

Інфографіка: labcenter.kh.ua

Як розповів сьогодні на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов, однією з причин погіршення ситуаці] є поширення так званого британського штаму коронавірусу, більш заразного й агресивного.

«Ми вже увійшли в третю хвилю пандемії. На всій території нашої країни виявлено новий штам вірусу – британський. Він більш агресивний. Вражає молодих людей, більш контагіозний, тобто швидше передається, спричиняє тяжкий перебіг хвороби. З цим найперше і пов’язана висока кількість госпіталізацій, яка значно зросла під час третьої хвилі», — пояснив Степанов.

За його словами, цей штам призводить до серйозних розладів, безсимптомний перебіг хвороби практично не фіксують. До лікарень потрапляють не лише літні люди, а й 30-40-річні. Крім органів дихання, вірус почав вражати слизові, нирки, печінку та центральну нервову систему.

Максим Степанов. Фото: Facebook/Міністерство охорони здоров'я

За 18 березня на Харківщині COVID підтвердили у рекордної кількості людей — 1085. З того ж дня в області посилили карантин.