Web Analytics

У МОЗ анонсували початок другого етапу вакцинації

Другий етап вакцинації проти коронавірусної хвороби має стартувати в Україні наступного тижня. За даними на 19 березня, щеплення отримали майже 93 тисячі людей.

Про плани щодо подальшої вакцинації розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час виступу у Верховній Раді 19 березня.

«Дорожня карта вакцинації передбачає п’ять основних етапів. Менше ніж за місяць ми перейшли до другого етапу вакцинації. З наступного тижня розпочинається робота стаціонарних пунктів щеплення і вакцинація сімейних лікарів. Наразі в Україні провакциновано 92,713 тисяч людей», — зазначив він.

За словами міністра, наразі Україна очікує на наступні партії вакцин.

«Найближчим часом ми отримаємо додаткові партії вакцин: 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca очікують відправки з Індії, ми тільки очікуємо дозволу уряду цієї країни. Очікуємо також постачань вакцини CoronaVac виробника Sinovac. 18 березня під час зустрічі з керівництвом ЮНІСЕФ в Україні мене запевнили, що до кінця березня-початку квітня в межах глобальної програми COVAX ми отримаємо партію з 570 тис. доз від AstraZeneca, а до кінця травня — ще 1,1-1,2 млн доз вакцини компанії Pfizer. Ми також очікуємо постачання 10 млн доз вакцини Novavax та індійської розробки від Bharat Biotech», — перелічив Максим Степанов.

Водночас, спілкуючись із журналістами, міністр поклав відповідальність за повільний темп вакцинації на місцеву владу, наголосивши, що цей процес мають виконувати на всіх рівнях, повідомляє «РБК-Україна».  

«Я вважаю, що це відповідальність місцевої влади. Міністерство охорони здоров'я забезпечило вакцинами, забезпечило навчання, іншими ресурсами, оплатою праці цих мобільних бригад. Дали — відповідний алгоритм», — пояснив Степанов.

Він  додав, що завдяки кабінетам щеплень з наступного тижня темпи вакцинації мають прискоритися. МОЗ розраховує на 15 тис. щеплень на добу.

Керівник МОЗ також впевнений, що місцеві органи влади мають максимально включитися до боротьби з COVID. 

«Не все залежить виключно від Міністерства охорони здоров'я. Місцеві органи влади також мають максимально включитися у процес боротьби з COVID-19. Приємно бачити, що мери багатьох міст прийняли нашу позицію і почали вживати превентивні обмежувальні заходи. Прикладу Києва, Вінниці та Львова мають слідувати інші», — сказав очільник МОЗ.

Фото: kharkivoda.gov.ua

За даними Міністерства охорони здоров’я, минулої доби, 18 березня в Україні щепили від коронавірусу 10 959 людей. Вакцинацію проводили 210 мобільних бригад.

«Найбільшу кількість щеплень за 18 березня провели в Києві — 890. А за весь період вакцинальної кампанії — у Донецькій області, 7484», — зазначили у МОЗ.

На Харківщині за добу щепили 300 людей, загалом — 2739.


Вакцинація від COVID стартувала в Україні 24 лютого. Щеплення роблять препаратом CoviShield — виготовленим в Індії аналогом вакцини Oxford/AstraZeneca, розробленої Оксфордським університетом і британсько-шведською компанією AstraZeneca.