Web Analytics

Очільник МОЗ розповів про небезпеку нових штамів коронавірусу

Міністерство охорони здоров’я звітує про зростання захворюваності на COVID-19. За інформацією МОЗ, особливу небезпеку становлять нові штами коронавірусу, британський та африканський.

Минулого тижня, з 1 по 7 березня, в Україні виявили майже 55 тисяч нових випадків COVID — на 10 тисяч більше, ніж тижнем раніше, повідомив на брифінгу 9 березня міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, це свідчить про початок третьої хвилі епідемії.  

«Ми бачимо зростання, якщо порівнювати з позаминулим тижнем, де було трохи більше ніж 44 тисячі випадків. Майже на 10 тисяч хворих ми зафіксували за минулий тиждень більше», — зазначив Степанов.

Також зростає кількість госпіталізованих пацієнтів: на ранок 8 березня в лікарнях перебували 26 525 хворих.

Максим Степанов також наголосив, що нові штами коронавірусу, так звані британський та африканський, є більш небезпечними. Вони заразніші та уражають не лише легені, а й нирки, печінку і центральну нервову систему.

«Цей штам коронавірусу відрізняється коротким інкубаційним періодом, 1-3 дні, втричі більшою заразністю, зменшенням частки безсимптомних або легких форм захворювання і, на жаль, високою смертністю», — розповів очільник МОЗ.

Степанов також визнав, що в Україні процес вакцинації від коронавірусної хвороби йде не за планом.

«Мене не влаштовують ці цифри. Я ставив інше завдання за темпами вакцинації, розуміючи, що ми каскадним шляхом розгортаємо цю вакцинацію. Можу сказати, що на кінець минулого тижня ми мали вийти на 10 тисяч осіб на добу, яких ми мали вакцинувати. І далі збільшувати цю кількість. Поки ми вийшли на трохи більше ніж 3 тисячі», — заявив міністр.

Він додав, що вирішив особисто втрутитися в ситуацію, щоб «істотно збільшити кількість вакцинованих найближчими днями».

«Сьогодні проведемо селектор, в якому братимуть участь голови обласних адміністрацій, представники Офісу президента і департаментів охорони здоров'я, які є координаторами. Чим більше ми вакцинуємо осіб, тим більше ми захищені», — додав керівник МОЗ.

Загалом від  початку вакцинації прищепили 19 118 українців.

9 березня МОЗ оновило розподіл регіонів за карантинними зонами. У червоній залишаються Івано-Франківська, Житомирська, Закарпатська і Чернівецька області. У помаранчевій — Київ, Вінницька, Донецька, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська та Хмельницька області.

Решта регіонів, зокрема Харківщина, — в жовтій зоні.

За статистикою Міністерства охорони здоров'я, минулої доби, 8 березня, в Україні зафіксували 3261 випадок COVID. Найбільше — у Вінницькій (460), Івано-Франківській (433), Чернівецькій (409), Львівській (351) областях і в Києві (201). Одужали 975 пацієнтів, померли — 76.

Від початку епідемії зареєстрували 1 410 061 випадків. Подолали недугу 1 199 229 хворих, померли — 27 204.

На Харківщині за добу підтвердили 196 випадків, з них у Харкові — 187, звітували в Харківському обласному лабораторному центрі.

Загалом в регіоні зафіксували вже 86 869 випадків. Одужали 78 048 хворих, померли — 1652.

Інфографіка: labcenter.kh.ua

Міністерство охорони здоров'я хоче завершити основні етапи вакцинації від COVID-19 у 2021 році. Водночас, за даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, наразі щепитися готова лише чверть українців.