Web Analytics

Під Харковом відтворили у віртуальній реальності знищену старовинну церкву

Видавець Олександр Савчук презентував у Мерефі віртуальну модель дерев'яного храму XVIII століття, знищеного за радянських часів.

Дерев’яну Введенську церкву побудували у 1761 році в селі Артемівка під Харковом, нині це територія міста Мерефа. У 30-х роках ХХ століття храм був зруйнований. Олександр Савчук відтворив його за допомогою технології доповненої реальності — як частину свого проєкту, присвяченому п’яти дерев’яним витворам сакральної архітектури Лівобережної України.

Фото Стефана Тарнаушенка

Савчук називає українські дерев’яні церкви «фольклором, тільки в архітектурі».

«Збудовані переважно безіменними для нас майстрами на замовлення спільноти, громади села — вони могли бути (а могли й не бути) шедеврами, але завжди втілювали народну уяву про красу, про велич, про присутність Бога на землі. Можливо тому знищення храмів більшовиками українці сприймали як саморуйнування. Дерев’яні церкви зникали з різних причин: вогонь і вода, шашель і грибок, занепад громади. Але саме насильницька, свідома деструкція була найболіснішою — через неприродність втрати», — розповідає видавець.

Невдовзі вийде з друку його нова книжка «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури — це буде видання з доповненою реальністю. У кожної церкви є QR-код, який можна відсканувати за допомогою камери на смартфоні, і на екрані з'явиться 3D-модель.

Відтворюючи модель храму в Артемівці, Олександр Савчук спирався, серед іншого, на креслення і фотографії Стефана Таранушенка — слобожанського дослідника українського дерев’яного храмового будівництва, мистецтвознавця, культуролога і музейника. У 20-х роках ХХ століття Таранушенко встиг обстежити й описати сотні українських сільських церков — за кілька років до того, як їх зруйнувала радянська влада.

Дослідник відносив Введенську церкву до так званої Лиманської школи майстрів (від назви села Лиман на Харківщині). За спостереженням Таранушенка, їй притаманна «тонка елегантність, зібраність і стрункість статури, ніжна гармонійність, музичність художньо-архітектурного образу в зовнішньому вигляді споруди».

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Окрім книжки, автори проєкту також готують п'ять відеолекцій.

«Виходимо не тільки на питання про архітектуру, а її роль в житті, в урбаністичному просторі, як зараз будувати церкви в містах», — пояснює Савчук.

Фото на головній: Facebook/Олександр Савчук