Web Analytics

Харківська міськрада знову хоче повернути проспекту Григоренка ім’я Жукова

У Харківській міській раді підготували ще один проєкт рішення про перейменування проспекту Григоренка на проспект Маршала Жукова.

Фото документу опублікував у Facebook депутат міськради Ігор Черняк («Блок Світличної «Разом!»).

«Харківська міська рада втретє планує перейменувати проспект Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова! Не набридло?» — написав Черняк.

У проєкті вказано, що міська рада вирішила «вшанувати історичну пам'ять Жукова Георгія Костянтиновича як особи, діяльність якої пов'язана з опором та вигнанням нацистських окупантів з України шляхом відновлення назви об'єкта топоніміки в місті Харкові».

Крім того, міськрада планує звернутися до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням затвердити «Єдиний національний реєстр пам'яток Другої світової війни».

Фото: Facebook/Ігор Черняк

Черняк назвав це «нав’язливою ідеєю, яка все з’являється і з’являється». На його думку, чергова спроба перейменування проспекту може бути пов’язана з виборами міського голови, які мають призначити у Харкові після смерті мера Геннадія Кернеса.

За словами депутата, рішення щодо перейменування планують розглянути під час наступної сесії міськради 24 лютого.

За словами очільниці регіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Марії Тахтаулової, УІНП застерігатиме Харківську міську раду від чергового перейменування проспекту.

«Ми будемо застерігати Харківську міську раду не робити цього, як ми це робили попереднього разу, звертаючись з листами до тоді ще пана Кернеса. Але якщо це станеться, рішення ухвалять, то шлях відомий: це об'єднані зусилля українського середовища, здорового глузду і законності», — розповіла Тахтаулова «Суспільному».

Вона нагадала, що є вже два рішення суду, включно з Верховним Судом, які «поставили крапку у цьому питанні».

«Маємо рішення апеляційних інстанцій. Очевидно, що такі наміри, якщо вони будуть реалізовані, закінчаться так само, як і попередні спроби. Позиція інституту незмінна: згідно з чинним законодавством, топонім з іменем Жукова не може існувати на мапі України», — наголосила Марія Тахтаулова.


Харківська міськрада на чолі з міським головою Геннадієм Кернесом двічі перейменовувала проспект Григоренка у проспект Жукова. Двічі громадськість та низка політичних сил оскаржувала це рішення. 15 лютого Другий апеляційний адміністративний суд Харкова відхилив скаргу мерії, рішення окружного адміністративного суду про протиправність перейменування проспекту Григоренка на Жукова набуло чинності. 

Зберегти топоніми з іменем Жукова у Харкові хоче секретар міськради Ігор Терехов. 

Читайте такожГригоренко vs Жуков: баталії на мапі Харкова