Web Analytics

У МОЗ розповіли, коли надійде вакцина від COVID і як записатися на щеплення

Міністерство охорони здоров'я цього тижня очікує партію вакцини від COVID-19 компанії AstraZeneca. Вакцина компанії Pfizer поки затримується.

Про плани щодо отримання перших партій вакцини від коронавірусної хвороби розповів головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, першою має прийти препарат від компанії AstraZeneca. Вакцина Pfizer поки затримується через процедуру укладення контрактів у рамках програми COVAX.

«У понеділок-вівторок приїде вакцина AstraZeneca. Щодо Pfizer у рамках механізму COVAX ведемо постійні переговори», — цитує санлікаря «Інтерфакс-Україна».

Ляшко уточнив, що затримки з препаратом від Pfizer пов'язані зі зміною фармкомпанією підходу до реєстрації вакцини.

«Україна потрапила до 17 пріоритетних країн, куди механізм COVAX поставляє вакцину. В жодну з них вакцину Pfizer ще не поставлено з однієї і тієї самої технічної причини — потрібно, щоб вакцина була зареєстрована в країні. Ми думали, що місцеві офіси Pfizer зможуть це зробити, очікували, що реєстрація відбудеться минулого четверга, але штаб-квартира Pfizer змінила підхід, вони мають врегулювати певні бюрократичні питання: підписати договір між Pfizer і COVAX і Україною і Pfizer», — пояснив Віктор Ляшко.

За міжнародною ініціативою COVAX Україна має отримати отримає 8 млн доз, з них 117 тис. доз Pfizer і 2,2 млн доз AstraZeneca. Також можна буде попросити ще.

Записатися на безкоштовну вакцинацію українці матимуть змогу після 1 березня — з цієї дати МОЗ точно знатиме обсяги поставок вакцин на місяць, каже головний санлікар. Громадян 18-59 років, які не входять до пріоритетних груп, вноситимуть у лист очікування. Тим, хто старше 60, призначатимуть час і місце вакцинації.

МОЗ пропонує три варіанти запису: через спеціальний сайт з вакцинації, який відкриється найближчим часом, через електронні черги у сімейних лікарів і за телефоном контакт-центру. Також вивчається можливість запису через застосунок «Дія».

Фото: Facebook/Віктор Ляшко

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, Україну очікує «наймасштабніша вакцинація в історії держави».

«Я хочу, щоб ми розуміли: такої масштабної вакцинації країна ніколи в житті не проходила. Нам у дуже стислі терміни потрібно надати можливість доступу до вакцини всім без винятку громадянам країни старшим за 18 років. І ми хочемо це зробити впродовж 2021 року», — заявив Степанов в ефірі програми «Свобода слова».

Міністр нагадав, що Україна використовуватиме препарати щонайменше чотирьох компаній: Pfizer, Sinovac, Novavac і AstraZeneca. Перелік вакцин ще може бути розширено.

Максим Степанов також зазначив, що ситуація, коли прищеплятись проти COVID готові, за даними соцопитувань, близько 50% українців — «це ще непогано».

Фото: Facebook/Максим Степанов

За даними Міністерства охорони здоров’я, минулої доби, 14 лютого, в Україні підтвердили 2332 випадків коронавірусної хвороби. Найбільше — в Івано-Франківській (457), Чернівецькій (225), Києві (211), Київській (171) і Житомирській (150) областях. Подолали недугу 2 478 пацієнтів, померли – 62.

Від початку епідемії захворіли 1 273 475 українців, одужали — 1 116 779, померли — 24 392.

На Харківщині за добу зафіксували 61 новий випадок, з них у Харкові – 60, кажуть у Харківському обласному лабораторному центрі.

Загалом в регіоні підтвердили вже 80 453 випадки. Одужали 74 170 пацієнтів, померли — 1480.

Інфографіка: labcenter.kh.ua

Під час першої хвилі вакцинації на Харківщині планують прищепити понад 15 тисяч людей. Йдеться перш за все про працівників мобільних бригад, службу екстреної медичної допомоги, працівників закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну допомогу хворим на COVID. 

В області вже сформували 24 мобільні бригади з вакцинації, близько 150 медиків Харківської області проходять онлайн-навчання.