Web Analytics

Верховна Рада доручила уряду розв'язати проблему високих тарифів

Верховна Рада 27 січня ухвалила постанову «Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги».

Постанову №4650 під час засідання парламенту підтримали 337 народних депутатів. Жоден не висловився проти, один утримався, ще 27 не голосували.

«У документі доручається Кабміну підготувати зміни до держбюджету в частині збільшення видатків на субсидії, рекомендується КМУ вжити невідкладних заходів щодо соціального захисту населення від підвищення цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги тощо», — прокоментували рішення у пресслужбі Верховної Ради.

Зважаючи на економічну ситуацію в Україні, що склалася на тлі епідемії COVID-19, парламент доручив уряду невідкладно переглянути нормативи розрахунку субсидій на використання газу, електричної енергії, теплової енергії тощо. Крім того — спростити доступ до системи субсидій для пенсіонерів, людей з інвалідністю та безробітних.

Рада рекомендує запровадити регулювання тарифів на комунальні послуги, повернути пільговий тарифу на перші 100 кіловат спожитої електроенергії та розробити окремий тариф для тих, хто використовує електрику для опалення.

Також пропонується встановити пільги на електроенергію мешканцям 30-кілометровій зоні атомних електростанцій і дитячим будинкам сімейного типу.

Постанова набуває чинності з дня її ухвалення.

Пропозиції щодо збільшення витрат на виплату субсидій Кабмін має подати протягом місяця, уточнив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Фото: Telegram/Верховна Рада України

18 січня Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка встановлює граничну ціну на газ для населення у 6,99 гривні за кубометр у лютому-березні 2021 року.

Наступного дня Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила зниження тарифів на розподіл газу для 14 операторів газорозподільних мереж, серед яких «Харківгаз».

Фото на головній: Верховна Рада України