Web Analytics

Джо Байден склав присягу і став 46-м президентом США

У Вашингтоні 20 січня відбулась інавгурація 46-го президента США, представника Демократичної партії Джо Байдена. Разом з ним присягу склала віцепрезидентка Камала Гарріс.

Церемонія розпочалася об 11:30 за місцевим часом (18:30 за Києвом), традиційно — на терасі Капітолійського пагорба у столиці США.

Нового главу держави привів до голова Верховного суду США Джон Робертс.

«Я, Джозеф Байден, урочисто присягаюся, що добросовісно виконуватиму обов’язки президента Сполучених Штатів і повною мірою своїх зусиль підтримуватиму, охоронятиму й захищатиму Конституцію Сполучених Штатів. І хай допоможе мені Бог», — промовив Джо Байден.

Присягу також склала вицепрезидентка Камала Гарріс.

Трансляція Суспільного 

Цього разу церемонія проходить за підвищених заходів безпеки — після масових заворушень 6 січня, коли прихильники попереднього президента Дональда Трампа увірвалися до Капітолію, а також на тлі карантинних обмежень через пандемію COVID-19.

Як зазначає видання The Hill, за порядком у Вашингтоні в день інавгурації стежать понад 20 тисяч нацгвардійців. Навколо Капітолію облаштували «зелену зону», звели паркан з колючого дроту. У столиці також обмежили рух транспорту, паркову зону перекрили.

Замість звичайного для інавгурації велелюдного натовпу, відвідати церемонію мали змогу лише близько тисячі гостей — експрезиденти США, конгресмени, викокопосадовці та дипломати. Більшість заходів транслювали онлайн та по телебаченню.

Фото: Facebook/Joe Biden

Попередній президент Дональд Трамп вирішив не йти на інавгурацію — вперше за півтора століття і вчетверте за всю історію США. Напередодні інавгурації він виступив зі зверненням до американців: назвав себе «першим президентом за останні десятиліття, який не розпочав нових воєн» і нагадав, що його адміністрація досягла низки «історичних мирних угод» на Близькому Сході. Трамп також наголосив, що США також відновили лідерство за кордоном, «побудували найпотужнішу економіку в історії світу», оживили альянси та «згуртували народи» в усьому світі.

«Я йду з цього величного місця з відданістю і радістю в серці, оптимістичним духом і великою впевненістю, що для нашої країни та для наших дітей найкраще ще попереду», — підсумував 45-й президент США.

46-му президенту США Джо Байдену 78 років. Під час президентських перегонів він отримав 306 голосів виборників, його суперник Дональд Трамп — 232. Байдена підтримали 81 268 867 виборців, або 51,3 %. Він став главою держави з третьої спроби, раніше він брав участь у виборах 1988-го і 2008-го років.

Джо Байден був віце-президентом в адміністрації барака Обами з 2009 по 2017 роки, а до того, з 1973 року — сенатором від штату Делавер.