Web Analytics

Держава зацікавлена ​​безоплатно вакцинувати від COVID-19, — головний санлікар

Міністерство охорони здоров'я зацікавлене в безоплатній вакцинації населення, тому українці не мають прищеплюватися у приватних клініках власним коштом, вважає головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Про ситуацію з вакцинацією від COVID Віктор Ляшко розповів в ефірі телеканалу «Україна 24».

Головний санлікар зазначив, що уряд прагне прищепити доросле населення України безоплатно двома дозами вакцини.

«Сьогодні держава зацікавлена зробити щеплення безоплатно для всіх верств населення. Тому на перших етапах не потрібно розглядати можливість щеплення за власні кошти у приватних структурах, оскільки ми зацікавлені і маємо ресурс викуповувати всю вакцину, яка буде потрапляти або матиме можливість потрапити на ринок України. Коли ми говоримо про потенційну можливість вакцинації за власний кошт, це ми говоримо як мінімум про друге півріччя 2021 року, але й то не факт», — розповів Ляшко.

Він також додав, що  відомості щодо всіх щеплених заноситимуть до електронної бази. І коли на міжнародному рівні запроваджуватимуть обов'язкові паспорти вакцинації, лікарі зможуть оперативно видавати українцям довідки про щеплення.

Водночас, за даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», підтримка безкоштовної вакцинації серед українців дещо знизилася.

За даними опитування, готові вакцинуватись від COVID, якщо вакцина буде доступна в аптеках, 39% респондентів, не готові — 56%. За умови, якщо щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватись 43%, не готові — 52%.

Скріншот: ratinggroup.ua

«Підтримка безкоштовної вакцинації у динаміці впала: у листопаді безкоштовне щеплення підтримували 55%. Натомість кількість тих, хто готовий прищепитися платною вакциною, дещо зросла», — зазначили соціологи.

Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, мешканців малих міст та тих, хто не боїться захворіти. 

Рівень хвилювання через можливість захворіти теж знизився: наразі побоюються близько 40% (у листопаді 2020 року — 57%). Щодо здоров’я близьких і рідних тривожаться 78% (у листопаді — 87%). Більше висловлюють занепокоєння старші опитані та жінки.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, минулої доби, 19 січня, в Україні виявили 4383 нові випадки коронавірусної хвороби. Найбільше — у Києві (606), Запорізькій (423), Харківській (335), Київській (226) та Одеській (223) областях. Одужав 14 501 пацієнт, померли — 212.

Загалом від початку епідемії захворіли 1 172 038 українців. Подолали недугу — 900 749, померли — 21 258.

На Харківщині за добу діагноз COVID-19 підтвердили у 335 людей, кажуть у Харківському обласному лабораторному центрі. Найбільше нових випадків — у Харкові та Харківському районі, Лозівському та Куп’янськом районах.

Загалом в регіоні зафіксували 75 368 випадків СOVID. Одужали 63 905 хворих, померли — 1280. 

Інфографіка: labcenter.kh.ua

Медики нагадують, що коронавірусна хвороба часто починається як звичайне ГРВІ, та радять не нехтувати тестуванням. За даними Харківської ОДА, станом на середину січня лабораторії в регіоні завантажені не повністю.