Web Analytics

Уряд ухвалив граничну ціну на газ: скільки платитимуть українці

Кабінет міністрів під час засідання 18 січня ухвалив рішення, яке тимчасово встановлює граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

Гранична ціна на газ діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, постачальники газу не зможуть піднімати ціну вище, ніж 6,99 грн за кубометр. Це дозволить знизити витрати українців на газ у середньому на 30%.

Як зазначив Шмигаль, нова ціна на 1,5 грн за кубометр нижче, ніж у 2018-2019 роках.

«У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тис. грн, або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна (6,99 грн/куб) означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 грн меншою і становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати», — навів цифри прем’єр.

Водночас, підкреслив він, рішення про встановлення граничної ціни не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Але, за словами прем’єра, сьогодні без втручання в ситуацію вже у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн.

«В умовах недосконалої конкуренції, монополізації ринку встановлення граничної ціни є необхідним, аби збалансувати та спрямувати ринок на шлях розвитку, а не консервації монополій», — каже керівник уряду.

Кабмін також очікує, що Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вже найближчим часом встановить граничну межу тарифу на розподіл газу. На переконання Шмигаля, він має бути не вищий за 1,79 грн/куб. Це рішення вже обговорювали з народними депутатами, профільним комітетом Верховної Ради та регулятором: передбачається зменшити тариф на розподіл у дрібних облгазах на 50 та більше відсотків.

Уряд також хоче зобов’язати всі газопостачальні компанії надавати українцям можливість підписувати річний контракт, аби заздалегідь розуміти ціни у платіжках.

«Це дозволить усім і заощадити в зимові місяці, і спланувати власний бюджет, і отримати найвигіднішу ціну на газ. Це європейський підхід, який діє в абсолютно усіх цивілізованих та розвинених країнах», — каже Денис Шмигаль.

Як пояснював президент Володимир Зеленський, до встановлення граничної ціни на газ спонукав негативний вплив пандемії COVID-19 на економіку.

У різних регіонах України, зокрема на Харківщині, відбувалися мітинги з вимогою знизити тарифи.

Фото на головній: Кабінет міністрів України