Web Analytics

ВРУ схвалила надання допомоги підприємцям під час карантину

Верховна Рада України 4 грудня підтримала законопроєкти з пакету надання допомоги українським підприємцям під час карантину.

Законопроєкт №4429 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів» підтримали 297 народних депутатів, повідомляють у пресслужбі Верховної Ради. Жоден не висловився проти та не утримався, 36 не голосували.

Фото: Telegram/Верховна Рада України

Документ передбачає надання одноразової матеріальної допомоги:

  • фізічним особам-підприємцям і ️найманим працівникам, які втратили зарплату або частину доходу внаслідок карантину (8 000 гривень);
  • суб’єктам господарювання для виплати найманим працівникам пропорційно скороченню робочого часу (до 8 000 гривень);
  • суб’єктам господарювання для відшкодування сплаченого єдиного соціального внеску (в розмірі середньомісячної суми за останні 10 місяців).

Також передбачається продовження ліцензій на продаж алкоголю та дію документів дозвільного характеру на період карантину плюс ще на три місяці.

Крім того, допомога по карантину включається до трудового стажу. Дія договорів оренди державного та комунального майна, терміни яких вже спливають, подовжується на період карантину та ще один місяць. А тих, кому заборонили діяльність на час карантину, звільняють від сплати оренди.

Другий законопроєкт — №4430 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів» — підтримали 302 нардепи. Голосів «проти» та тих, хто утримався, не було.

Проєкт пропонує ️списати платникам податків непогашений на 1 листопада 2020 року податковий борг до 3 060 гривень та відтермінувати до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу до 6 800 грн для ФОПів, зокрема самозайнятих осіб.

Також пропонується ️списати пені та штрафи у разі самостійної сплати податкового боргу за основним платежем протягом шести місяців від дня набрання чинності законом.

Платників єдиного податку першої групи запропонували звільнити від сплати цього податку та єдиного внеску за грудень 2020 року та січень — травень 2021року.

«Це необхідні ініціативи, яких потребуватимуть люди, якщо протиепідемічні заходи в Україні посилять. Наразі ситуація складна, але контрольована, проте ми не виключаємо сценарію її погіршення, і треба буде реагувати швидко і прогнозовано», — прокоментував законодавчі ініціативи прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 4 грудня заявив, що МОЗ не буде рекомендувати запровадження жорсткого карантину до кінця грудня — очікується, що медична система витримає чинне навантаження. Натомість локдаун пропонуватимуть у січні, строком на три тижні. Перелік обмежень обіцяють оголосити на засіданні Кабміну 9 грудня.