Web Analytics

МОЗ пропонуватиме запровадити локдаун у січні на три тижні

Міністерство охорони здоров’я не буде рекомендувати запровадження жорсткого карантину до кінця грудня. Посадовці розраховують, медична система витримає чинне навантаження.

Про це заявив на брифінгу 4 грудня міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Він пояснив, що з кінця січня і протягом лютого медики очікують сезонний пік захворюваності на грип. Це також призведе до великої завантаженості на медичну систему, і тому до цього періоду у МОЗ хочуть підійти з мінімально можливою захворюваністю на COVID-19 — і, відповідно, мінімальною кількістю шпиталізованих пацієнтів.

Наразі, незважаючи на збільшення кількості нових випадків, різких стрибків захворюваності немає, зазначив Степанов.

«МОЗ не буде рекомендувати запроваджувати жорстокий карантин до кінця грудня. Ми можемо стверджувати, що наша медична система повністю витримає нинішнє навантаження в зв'язку з COVID -19... Ми можемо говорити, що точно витримаємо до кінця грудня», — каже він.

Разом з тим, міністерство бачить необхідність «збити хвилю коронавірусу».

«Ми рекомендуємо уряду ввести плановий жорсткий карантин, починаючи з перших чисел січня. Тривалість такого карантину повинна бути протягом трьох тижнів», — сказав очільник МОЗ.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також заявив, що посилювати карантинні обмеження у грудні немає потреби.

«Такі прогнози МОЗ дають нам змогу точніше прогнозувати дати можливих зимових канікул заради безпеки. А отже, розглядається варіант, що додаткове посилення карантинних заходів відбудеться не раніше ніж на початку січня», — зазначив очільник Кабміну.

В уряді розраховують пройти грудень з чинними карантинними обмеженнями. Щодо січня, додав Шмигаль, жоден з планів локдауну поки не передбачає зупинки міського громадського транспорту, припинення міжміського і міжнародного сполучення.

Повний перелік можливих обмежень Кабмін планує оприлюднити на засіданні 9 грудня.

За даними Міністерства охорони здоров’я, протягом минулої доби, 3 грудня, в Україні зафіксували 15 131 новий випадок COVID. Одужали 13 383 хворих, померли — 235. Загалом зафіксовано 787 891 випадок, одужали 397 809 людей, померли — 13 195.

Як повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі, в регіоні за добу підтвердили 763 випадки, з них у Харкові — 489. Одужали 899 людей, померли — 10. Від початку епідемії коронавірусом заразилися 57 996 мешканців області.

3 грудня керівник МОЗ Максим Степанов відзначив «позитивну статистку» одужання від COVID-19, відзначивши також ефект від карантину вихідного дня. Водночас, уряд не планує подовжувати такий режим, зосереджуючись на обговоренні варіантів локдауну.