Web Analytics

Рада не скасувала карантин вихідного дня: як голосували нардепи з Харківщини

Відновлення роботи ресторанів, барів, кафе, розважальних та спортивних закладів у вихідні дні підтримали двоє з чотирнадцяти мажоритарників Харківської області.

Проєкт постанови щодо перегляду карантину вихідного дня ініціювали лідери парламентських фракцій. Необхідність прийняття обґрунтовували так: «З метою подолання негативних тенденцій в економічній сфері пропонується рекомендувати Уряду переглянути рішення, ухвалене ним 11 листопада 2020 року». 

Голосування відбулося на засіданні Верховної Ради 17 листопада. Цього дня парламент пікетували учасники акції «Save ФОП». 

За даними поіменного голосування, з чотирнадцяти мажоритарників Харківщини двоє підтримали перегляд карантину, п’ятеро утримались, троє не голосували, четверо значаться як відсутні. 

«Слуга народу»

  1. Марія Мезенцева — за 
  2. Олександр Куницький — за 
  3. Андрій Одарченко — утримався
  4. Юрій Здебський — утримався
  5. Олександр Бакумов — утримався
  6. Дмитро Любота — утримався
  7. Олександр Літвінов — утримався
  8. Олексій Красов — не голосував
  9. Вікторія Кінзбурська — відсутня
  10. Євген Пивоваров — відсутній
  11. Дмитро Микиша — відсутній

«Опозиційна платформа — За життя»  

  1. Олександр Фельдман — не голосував

Позафракційні 

  1. Дмитро Шенцев — не голосував
  2. Юлія Світлична — відсутня

Для прийняття рішення Верховній Раді не вистачило голосів. З 226 необхідних було 149 голосів «за». 

На засіданні 17 листопада парламент проголосував за постанову, яка зобов’язує уряд попереджати про посилення карантину за тиждень до введення обмежень. 

«Одна із головних вимог і громадян, і бізнесу до карантину — щоб бізнес попередили. Це ненормально, коли ми впроваджуємо карантин у четвер, який починає діяти з вечора п’ятниці. Це не по-людськи», — заявив один з ініціаторів постанови Ярослав Железняк. 


Карантин вихідного дня запроваджений в Україні з 14 листопада. До 30 листопада вихідними заклади громадського харчування не можуть приймати відвідувачів, заборонена діяльність закладів культури, спортзалів, торгово-розважальних центрів та інших закладів розважальної діяльності.

Голова уряду Денис Шмигаль стверджує, що із введенням карантину вихідного дня мобільність населення в Україні зменшилась: на 19% у суботу та на 27% у неділю. «Це важливі показники, які, за даними досліджень міжнародних наукових інституцій, можуть до трьох разів зменшити розповсюдження хвороби», — каже Шмигаль.