Web Analytics

Уряд запровадив в Україні карантин вихідного дня: що це значить

Кабінет міністрів 11 листопада запровадив в Україні загальнодержавний карантин та посилив обмеження у вихідні. Новий режим «карантину вихідного дня» набуде чинності вже 14 листопада і триватиме, за попередніми розрахунками, щонайменше до 30 листопада.
 

Як розповів під час засідання прем'єр-міністр Денис Шмигаль, протягом останнього місяця в Україні фіксується різке зростання кількості захворілих на COVID-19. А отже, суттєво збільшується навантаження на медичну систему.

Низка країн Європи, серед яких Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина і Чехія, повторно запроваджують локдаун, нагадав Шмигаль. Водночас, економіка України локдауну не витримає, тому уряд і Міністерство охорони здоров'я обрали збалансований варіант додаткових карантинних обмежень — «карантин вихідного дня».

«Нові обмеження неприємні та болісні для багатьох представників бізнес-спільноти, що зайняті у ресторанній, розважальній та культурній сферах. Уряд готовий підставити плече, аби підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня», — сказав Денис Шмигаль.

Фото: Урядовий портал

Уряд обіцяє відновити та розширити низку програм підтримки. Серед них:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);
  • можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною (наразі це оговорюється з Торговельно-промисловою палатою);
  • продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. 

Як заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, COVID в Україні поширюється «ураганними темпами». 

«Для нас, лікарів, найкращий спосіб — запровадження повного локдауну не менш ніж на три тижні. З точки зору епідеміології це найкраще. Але, спираючись в тому числі на розрахунки Міністерства економіки, Міністерства фінансів, ми не в змозі витримати повний локдаун, тому знаходимо варіанти», — сказав Степанов.

Головна мета карантинних заходів — максимально розірвати ланцюг передачі хвороби, а для цього треба скоротити контакти між людьми, сказав глава МОЗ. 

«Ми пропонуємо відмовитися від адаптивного карантину і перейти на загальнодержавний — з обмеженнями, що діяли в попередньому варіанті карантину на територіях помаранчевого рівня епіднебезпеки, для всіх територій», — розповів очільник МОЗ.

Серед умов загальнодержавного карантину: 

  • Обмеження пасажирських перевезень кількістю місць для сидіння;
  • Театри та кінотеатри можуть працювати, якщо заповнено не більше половини місць;
  • Музеї можуть приймати не більше однієї людини на 20 кв. м приміщення. 
  • Забороняється проведення масових заходів — культурних, спортивних, релігійних тощо — за участі більше 20 осіб (якщо більше — організатор має забезпечити між ними відстань не менше ніж півтора метри). Виняток — офіційні спортивні змагання та матчі з командних видів спорту (без глядачів).
  • Забороняється проведення дискотек та робота нічних клубів.
  • Ресторани, кафе, бари можуть працювати з 7:00 до 20:00, з обмеженням на розміщення відвідувачів. Заклади громадського харчування вночі можуть лише здійснювати адресну доставку або працювати на виніс.  
  • Заборонена робота спортивних клубів, які не можуть забезпечити обмеження на відвідування до однієї людини на 20 кв. м. 

З 14 листопада до, попередньо, 30 листопада вводиться карантин вихідного дня з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.

Працюватимуть: 

  • транспорт, продуктові магазини, супермаркети, не менше ніж 60% площі яких відведено під торгівлю продуктами, аптеки (в тому числі ветеринарні), заклади медичної та ветеринарної практики, автозаправочні станції та СТО, оператори поштового зв'язку і заклади, що надають фінансові послуги. 

Мають бути закриті: 

  • Заклади громадського харчування (можуть працювати на винос). 
  • ТРЦ та розважальні заклади, заклади культури (за винятком тих, хто займається виготовленням аудіовізуальної продукції).
  • Спортивні зали, фітнес-центри і басейни.

МОЗ також рекомендує виділити окремий час для відвідування закладів людьми старше 60 років.

Про особливості роботи транспорту повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За його словами, автотранспорт (зокрема маршрутні таксі), тролейбуси, трамваї та залізниця перевозитимуть пасажирів тільки на місцях для сидіння. Це стосується міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення. 

Внутрішні авіаперевезення здійснюються без обмежень. Під час авіаподорожей за кордон українцям радять перевіряти умови в'їзду та виїзду, встановлені іншими країнами.

«На час карантину вихідного дня робота транспорту не зупинятиметься», — підкркслив Криклій.

Під час засідання уряд також виділив Харківщині 135,7 млн грн на забезпечення лікарень киснем.


У Міністерстві охорони здоров'я наголошували на необхідності посилити карантинні обмеження, відзначаючи, що вірус, який спричиняє COVID-19, стає агресивнішим, а кількість тяжких випадків збільшується