Web Analytics

Скандал на сесії Харківської облради: як обговорювали проблеми, пов'язані з COVID

На сесії Харківської облради навели дані щодо заповненості лікарень пацієнтами з коронавірусною інфекцією та озвучили пропозицію щодо оновлення алгоритму надання допомоги хворим. Обговорення ситуації з COVID в регіоні викликала гучну суперечку.

Про стан медичної допомоги коронавірусним пацієнтам на сесії 15 жовтня розповів заступник голови Харківської обладміністрації Тарас Пастух.

За його словами, для хворих на COVID-19 у регіоні відвели понад тисячу додаткових ліжок у лікарнях. Раніше їх було 1700, сьогодні — вже 2800. Ситуація у медзакладах залишається складною.

«Якщо, для прикладу, заклад визначений для надання допомоги для ста пацієнтів, як правило, там вже перебувають 110-120 хворих. Вони можуть перебувати вже і в коридорах, і ущільнюється їх розміщення вже у самих палатах», — заявив заступник голови ХОДА.

Кількість збільшили за рахунок лікарні в Ізюмі зі 110 ліжками. Очікують на включення медзакладів «Укрзалізниці» до переліку опорних.

«Також сьогодні ми очікуємо розпорядження, де буде додано ще чотири лікарняні заклади: обласна клінічна лікарня, також ми розраховуємо, що долучаться дві лікарні, власником яких є «Укрзалізниця» і Міністерство транспорту, а також інституту імені Малої», — уточнив Пастух.

На базі цих закладів додатково розгорнуть від 800 до 1000 ліжок, що, на думку Тараса Пастуха, дозволить на декілька днів покращити ситуацію щодо можливості надання оперативної допомоги.

Тарас Пастух. Фото: oblrada.kharkov.ua

Залишаються проблеми з фінансуванням. Так, лікарні «Укрзалізниці» фінансуються з державного бюджету, а область або місто виділяти їм кошти не можуть. ХОДА, за словами Пастуха, працює з центральною владою, аби ці заклади отримали додаткові ресурси для проведення кисню і закупівлі обладнання.

Заступник голови обладміністрації додав, що Харківщина очікує 37 млн грн з держбюджету на закупівлю кисневих концентраторів. Залишається невирішеною кадрова проблема. 

«Найскладнішим є інше. Ми можемо значно більше розгорнути ліжка, ми можемо закупити ще безліч концентраторів. Є інша проблема: у нас не вистачає медиків. На сьогодні лікарів, які можуть надавати допомогу в палатах інтенсивної терапії, інфекціоністів, терапевтів — їх критично не вистачає. Тому сьогодні ми разом з містом розробляємо дещо інший алгоритм надання допомоги хворим, який будемо пропонувати затвердити НСЗУ і Міністерству охорони здоров'я», — каже Тарас Пастух.

За його словами, новий алгоритм передбачає створення певного мобільного парку обладнання.

«Тих самих кисневих концентраторів — щоб підтримати сімейну ланку медицини, щоб лікарі первинної ланки могли якісніше надавати допомогу на дому, створюючи мобільні бригади, — пояснив Пастух — Вони будуть виїжджати до хворих, можливо, ставити крапельниці, забезпечувати на три, чотири, п'ять днів кисневими концентраторами. І, відповідно, таким чином ми зможемо більш якісно, у більшій кількості надати допомогу на початковій стадії захворювання. Це збільшує для людини шанси не стати важким хворим».

Обговорення допомоги COVID-пацієнтам викликало суперечки під час сесії: між заступником голови обласної ради Володимиром Скоробагачем і головою ХОДА Олексієм Кучером сталася сварка. Скоробагач відреагував на виступ Тараса Пастуха.

«Якось у вас гладко проходить, «є проблеми». А чого не скажете, що сьогодні на ранок давали швидку, тільки вісім ліжок, щоб приймали лікарні: це чорнобильська дала п'ять і ще по одному ліжку в різних лікарнях. А скільки у нас на день хворих? У нас просто катастрофічна ситуація, яка викликана, я вважаю, роботою Департаменту охорони здоров'я. В якому стані палати? Які ліжка?» — казав Скоробагач.

Володимир Скоробагач

«Куди везуть людей? Людей залишають вдома! Хворих! Із запаленням! Двостороннім запаленням легень. І що? Кажуть, давайте ми лікуватимемо вас телефоном. Їм дихати чимось потрібно! Тобто робота провалена однозначно. І те, що ви кажете, ми у майбутньому робитимемо, це все х*рня! Просто чистої води відписка!» — продовжив він, додавши, що треба вживати «серйозних заходів».

Голова Харківської обладміністрації Олексій Кучер відповів у тому ж тоні.

«Х*рню це ви зараз городите. Тому що жодних немає прикладів, які говорили б про те, що у нас в департаменті хаос. Конкретні приклади. Про те, що ви говорите, недостатньо ліжок. Так! Про те, що у нас стіни пошарпані? Так! Що ви робили п'ять років? Що ви конкретно робили п'ять років для того, щоб була інша ситуація? Ні х*ра не робили, разом з Булахом (депутат облради Дмитро Булах, який теж розкритикував роботу ОДА — ред.)!» — заявив Кучер.

Скоробагач, галасуючи, рушив у бік Кучера зі словами «не др*чіть... », бив рукою по столу і кріслу заступника голови облради Віктора Коваленка. Кучер у відповідь заявив, що це Скоробагач у попередні роки бездіяв. Вгамувати опонентів спробував голова Харківської облради Сергій Чернов.

«Я говорю: заспокоїмось! Паузу зробіть. Наберіть повітря в легені», — звернувся він.

Після сесії голова облради сказав, що напруженості на засіданні сприяла як відсутність великої кількості депутатів, частина з яких хворіє на COVID-19 (зі 120 депутатів на сесії були до 67), так і наближення дня виборів. 

«Менш ніж за два тижні відбудуться вибори, тому сьогодні всі стоять на низькому старті, не у кожного витримують нерви, тим паче, коли йде пряма трансляція... Сьогодні кожен депутат будь-якої політичної сили намагається засвітити свою позицію і, безумовно, присутня політична складова, на жаль. А на першому місці повинен бути професійний підхід, компромісні рішення. Це норма демократія, яка дає можливість розвиватися», — сказав Чернов. 

На сесії депутати направили 4,5 млн грн на капремонт приміщення офтальмологічного корпусу обласної клінічної лікарні, 7 млн грн на придбання апаратів ШВЛ для обласної дитячої інфекційної лікарні та 10 млн грн на капітальний ремонт частини п’ятого поверху головного корпусу обласної інфекційної лікарні, де мають створити нове відділення реанімації.