Web Analytics

Концерт до Дня вчителя в Харкові: очільник МОЗ обурений, поліція порушила справу

Попри карантин концерт з нагоди Дня вчителя у Новобаварському районі Харкова зібрав близько 2000 глядачів. Правоохоронці розпочали розслідування через порушення санітарних обмежень

Концерт провели 3 жовтня на стадіоні дитячо-юнацької спортивної школи №5, біля скверу імені Сафарова, розповіли у пресслужбі Харківської міськради.

Зі святом освітян привітали перший заступник міського голови Ігор Терехов та українська співачка Оля Полякова.                                            

За інформацією правоохоронців, попри карантинні обмеження, концерт відвідали близько 2000 людей.

Фото: city.kharkov.ua

У Головному управлінні Нацполіції в Харківській області кажуть, що дізналися про захід ще 1 жовтня та зверталися до районної адміністрації заздалегідь — просили вказати організатора і приблизну кількість учасників. Також попередили про відповідальність за порушення карантину.

«3 жовтня 40 співробітників Новобаварського та Холодногірського відділів поліції знаходилися за місцем проведення масових заходів  з метою роз’яснення громадянам правил дотримання карантину, а також фіксації протиправних дій з боку організаторів заходу», — зазначили у поліції.

Правоохоронці розпочали розслідування за ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Максимальне покарання за цією статтею — позбавлення волі на строк до трьох років. 

Ситуацію прокоментував на брифінгу 5 жовтня міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Очільник МОЗ висловив незадоволення тим, як низка українців ставиться до карантинних обмежень, навівши як приклад концерт у Харкові.

«Харків, який зараз перебуває постійно в антирейтингу, в антирекордах… Ну, дуже важливо було для місцевої влади провести цей концерт! Звичайно, в нас же ж вибори, це ж головне. Не здоров’я і життя громадян, а вибори! Тому обов’язково було провести концерт, зібрати тисячі людей, щоб потім подивитись, яка кількість захворілих буде вже за тиждень, за 10 днів. Це така логіка? Мені просто цікаво, це така логіка у місцевої влади?» — сказав Степанов.

Міністр зазначив, що останнім часом кількість людей, які одночасно перебувають в лікарнях, зросла майже у п'ять разів. Водночас, медична система має певну межу: сьогодні є 37 тисяч ліжок, і збільшити їхню кількість можна максимум до 50 тисяч — оскільки неможливо забрати відведені під лікування інфарктів, інсультів, онкохвороб тощо.

«Такі ваші легковажні дії, таке ваше відношення до здоров'я громадян в тому числі інколи до ваших виборців, воно може призвести до того, що у нас банально просто закінчаться ліжка і банально закінчаться медичні працівники... Хоча б якась повага до них повинна бути? Хоча б маленька!» — заявив Максим Степанов.

За даними Харківського обласного лабораторного центру, за добу у Харкові виявили 446 випадків коронавірусу. З початку карантину в регіоні захворіли 20964 людини, 375 з яких померли, 4797 одужали.