Web Analytics

Місцеві вибори-2020: кандидати у Харкові — інфографіка

На посаду Харківського міського голови на місцевих виборах 2020 року претендують чотирнадцять кандидатів. Кандидати від яких партій висунулися в міськраду та облраду — списки. 

На виборах 2020 року харків'яни отримають чотири бюлетені: з прізвищами кандидатів на посаду міського голови, у депутати Харківської міськради, Харківської облради та Харківської райради.

Хто балотується на посаду Харківського міського голови

На виборах міського голови 2015 року було одинадцять кандидатів.

Хто балотується до Харківської міськради


Хто балотується до Харківської облради

Інформація про кандидатів до Харківської райради — на сайті ЦВК у розділі «Місцеві вибори-2020».

Особливості голосування

Місцеві вибори 2020 року відбудуться за новим законодавством і з новими бюлетенями. Громадська організація спостерігачів за виборами «Опора» склала інструкцію, як правильно заповнювати бюлетені. Відеороз'яснення також публікує Центральна виборча комісія України

У більшості населених пунктів виборець отримає чотири виборчі бюлетені для голосування за кандидатів на посаду: міського (сільського, селищного) голови, депутатів міської (сільської, селищної) ради, депутатів районної ради і депутатів обласної ради.

«Кожен виборець отримає на своїй виборчій дільниці бюлетені кількох типів. Може бути два або три типи бюлетенів для одного виборця, і це залежить від того населеного пункту, де виборець живе та голосує. Але основна різниця між бюлетенями така, що в одному треба буде поставити лише одну позначку, а в іншому, нового типу — поставити позначку та вписати цифру за трафаретом», — кажуть в організації.  

Нові бюлетені отримає кожен виборець для голосування за кандидатів у депутати до обласної ради та районної ради. А також отримають ті виборці, які обиратимуть міську (сільську або селищну) раду із кількістю виборців 10 тисяч і більше.

Такий бюлетень міститиме ліворуч назву партії (та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який не бере участі в персоналізованому голосуванні, адже гарантовано пройде до ради, якщо партія подолає прохідний бар'єр), посередині два квадратики для голосування, а праворуч список прізвищ із 5-12 кандидатів від цієї партії.

Інфографіка: oporaua.org

У першому квадратику треба поставити позначку (плюс або іншу) за партію, а в другому — вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12).

Вносити треба максимально точний номер, який зазначено поряд із прізвищем обраного кандидата (не 06, а 6; не 01, а 1 тощо). Передбачалося, що ці цифри слід писати так, як раніше вказували індекси на листівках та поштових конвертах в Україні. Хоча пізніше Центральна виборча комісія ухвалила роз'яснення, за яким члени дільничних виборчих комісій під час підрахунку голосів мали б врахувати волевиявлення громадян і із зазначенням цифри 0 перед одинарною цифрою-номером кандидата, і з написанням цифри прописом не за трафаретом тощо.

Лише за партію будуть зараховані голоси у випадках, якщо виборець заповнить бюлетень так:

Також вказано, які бюлетені можуть визнати недійсними.

«Перелік підстав визнати бюлетень недійсним зазначений у частині 29 статті 250 Виборчого кодексу України. Але для виборців найголовнішими будуть фактично два пункти, які регулюють питання, де не варто ставити плюс чи будь-яку іншу позначку або цифру. А саме — не треба ставити позначки за кілька партій, або лише вписувати номер кандидата без позначки за партію», — зазначили в організації.

Бюлетені іншого типу видаватимуть для голосування за кандидата на посаду міського (сільського або селищного) голови та за кандидатів у депутати до міської (сільської або селищної) ради із кількістю виборців до 10 тисяч.

Відрізнятись такі бюлетені будуть лише «шапкою» із назвою відповідних виборів, округом та прізвищами.

«Хоча деякі кандидати можуть пробувати свої сили у балотуванні і на посаду депутата, і на посаду голови, тож їхні прізвища можуть бути присутні у бюлетенях різних типів», — зауважують фахівці «Опори».

Такий бюлетень міститиме нумерацію, квадратик, де необхідно поставити позначку (галочку, плюс), список прізвищ в алфавітному порядку з короткою інформацією про кожного кандидата (партійність чи самовисування, місце роботи, місце проживання тощо).

Недійсними вважатимуться бюлетені, де стоятимуть позначки за кількох кандидатів.

Якщо виборець помилився, він має право проголосувати ще раз. Для цього потрібно:

  • невідкладно звернутись до члена виборчої комісії, який видав виборчий бюлетень, із письмовою заявою та проханням видати інший виборчий бюлетень;
  • отримати новий бюлетень в обмін на зіпсований (так само як отримував перший);
  • уповноваженому члену дільничної виборчої комісії треба зробити відповідну позначку в списку виборців навпроти прізвища виборця та засвідчити її своїм підписом;
  • члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень — негайно погасити зіпсований бюлетень виборця як невикористаний та скласти акт про це;
  • виборцю та двом членам виборчої комісії, які видавали бюлетень - підписати акт, що має бути долучений до списку виборців;
  • члену дільничної виборчої комісії, який видавав бюлетень, зберігати погашений бюлетень до підрахунку голосів;
  • під час підрахунку голосів цей погашений бюлетень врахувати як невикористаний і запакувати разом із контрольним талоном у пакет із невикористаними виборчими бюлетенями.

«Але варто зазначити, що краще не помилятися. Адже виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються, як правило, у кількості, що на 0,5% перевищує кількість виборців, включених до списку виборців на цій виборчій дільниці. Тому зайвих бюлетенів для «роботи над помилками» може вистачити далеко не всім, особливо, якщо явка буде високою. До того ж скористатися такою процедурою можна лише один раз», — попереджає «Опора».

Організація також нагадує правила поведінки для виборця на дільниці в день голосування:

  • 25 жовтня з 8:00 до 20:00 слід прийти на свою виборчу дільницю зі своїм паспортом громадянина України.
  • Узяти бюлетень лише від двох членів комісії за відповідним для своєї адреси столом.
  • У кабінці для голосування можна перебувати лише наодинці (виключення — голосування виборця з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача).
  • Заповнювати бюлетень треба виключно самостійно.

  • У кабінці для голосування забороняється робити фото чи відео.
  • Якщо хочеться зробити фото на згадку на території виборчої дільниці, то тільки зі складеним бюлетенем, аби не видно було результатів голосування.
  • Не можна передавати свій бюлетень іншим особам або брати замість друга чи родича.
  • Заборонено рвати, шматувати або знищувати бюлетень.
  • Не можна виносити бюлетень за межі дільниці.
  • Опускати бюлетень до виборчої скриньки лише дозволяється (виключення — виборець з інвалідністю).
  • Забороняється агітувати «за» чи «проти» будь-якого кандидата чи партію на виборчій дільниці.
  • Побачивши порушення, слід телефонувати до поліції за номером «102».