Web Analytics

Путін і Зеленський домовилися узгоджувати списки для звільнення решти полонених — ОП

Президенти України і Росії поговорили телефоном.

Про це повідомляє Офіс президента України. 

«Очільники держав привітали один одного з прийдешніми святами та проведеним взаємним звільненням утримуваних осіб, що відбулося 29 грудня. Також сторони привітали укладення контракту на транзит російського газу територією України, підписаного напередодні.

Під час розмови очільники держав також домовилися негайно перейти до узгодження списків для звільнення українців, серед іншого і кримчан, які перебувають в Криму та на території Росії, і росіян, утримуваних в Україні. Сторони висловили надію на те, що повне припинення вогню вздовж лінії розмежування на Донбасі розпочнеться найближчим часом», — йдеться у повідомленні. 

Кремль повідомляє, що телефонна розмова відбулася за ініціативи української сторони. Там позитивно оцінюють перемовини щодо транзиту і результати обміну утримуваними особами. Ситуацію на сході України Росія називає «внутрішньоукраїнським конфліктом». 

Скріншот: kremlin.ru

«Акцентована необхідність продовження послідовної реалізації мінського «Комплексу заходів» сторонами внутрішньоукраїнського конфлікту. Президенти обмінялись вітаннями з нагоди Нового року. Висловились за розвиток російсько-українських відносин у 2020 році», — зазначено у релізі на сайті російського президента. 

Під час обміну 29 грудня звільнено 81 полоненого українця, 76 з них повернулися на підконтрольну територію, п'ятеро вирішили залишитися на окупованих території з родинами. 12 зі звільнених, в тому числі двоє з Харківщини, — військові. Також у списку звільнених один цивільний з Харкова — Олег Сугерей. 

За інформацією представниці України у Мінській групі Валерії Лутковської, у полоні залишається близько 300 українців. 

Читайте також: Кого з фігурантів харківських справ Україна видала ОРДЛО