Web Analytics

«Принципово заявлені»: Росія хоче обміняти обвинувачених у харківському теракті

Прокурор Володимир Лимар просить звільнити обвинувачених у теракті біля Палацу спорту з-під варти під особисте зобов'язання в рамках домовленостей України на Нормандському саміті. Промова представника обвинувачення у дебатах. 

«Шановний суд, шановні потерпілі! Шановні небайдужі до цієї справи, до долі українців, до долі України. 

В рамках Нормандського саміту 9 грудня 2019 року у Парижі між Україною та РФ досягнуто домовленість про обмін утримуваними особами за принципом «всіх на всіх» до 31 грудня цього року.

З цією метою сторони домовилися про взаємне звільнення до закінчення цього року осіб, які підозрюються, обвинувачуються у вчиненні злочинів або засуджені, і кримінальні провадження стосовно яких перебувають у провадженні органів досудового розслідування та суду.

На жаль, я мушу констатувати, що російською стороною серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявлені Башликов, Дворніков та Тетюцький, обвинувачені у цих злочинах, що ще раз підтверджує факт дій обвинувачених на розхитування ситуації в Україні. 

Ми всі стали свідками переконливої доведеності вини Башликова, Дворнікова та Тетюцького в інкримінованих злочинах. Свідками їх суспільного засудження, свідками їх цинічної, зухвалої поведінки не тільки під час вчинення терористичного акту, а й під час судового процесу. 

Вказані особи не розкаялися. Не визнали свою вину. На колінах не вибачилися перед батьками та родичами загиблих героїв та поранених патріотів. Навпаки — увесь судовий процес демонстрували неповагу до українського суспільства, демонстрували неповагу до української державності, до України в цілому. 

Обвинувачені заслуговують на єдине справедливе рішення суду. Рішення, якого чекає увесь український народ. Це довічне позбавлення волі. 

Суспільство чітко розуміє, що перед нами стоїть нелегкий вибір: звільнити терористів, вбивць наших героїв-патріотів, прізвищами яких пишається держава, взамін на повернення живих героїв-українців. Але ми повинні чітко розуміти, що зрив Нормандських домовленостей щодо обміну призведе до подальшого незаконного утримання державою-агресором полонених українських військовослужбовців та заручників, які утримуються на наших, тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. 

Завдяки обміну за принципом «всіх на всіх» Україна зможе забрати з незаконного утримання під вартою тих громадян України, які не змогли забрати протягом останніх років тих українців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцевого, перебували в полоні, які протягом чотирьох років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім'ями. 

Я окремо звертаюсь до потерпілих. 

Шановні, я був з вами весь цей час. Майже 5 років.

Я розумію ваш біль за втраченими синами та рідними, але ж наш обов'язок — зберегти світлу пам'ять героїв. Розумію бажання отримати справедливий вирок суду та адекватне покарання обвинуваченим. Ваші діти, ваші рідні виконають ще один героїчний вчинок — повернуть з полону живих патріотів, які продовжують захищати Україну. 

Тому я звертаюсь до всіх з проханням зрозуміти принциповість та важливість вирішення цього питання, необхідність вирішення цього питання». 

Вина обвинувачених у теракті повністю підтверджується доказами, сказав прокурор. 

Самі обвинувачені провини не визнають і заявляють, що зізнатися їх змушували. 

Прокурор просить максимальне покарання для усіх трьох обвинувачених — довічне ув'язнення. 

Разом з тим, посилаючись на домовленості у Нормандському форматі, прокурор клопотав про зміну запобіжного заходу — з тримання під вартою на особисте зобов'язання. 

Потерпілі у справі — батько загиблого 15-річного хлопця Андрій Дідік, вдова загиблого у теракті 52-річного Ігоря Толмачова Марина і сестра загиблого поліцейського Вадима Рибальченка Тетяна Сухорукова — виступили проти звільнення обвинувачених з-під варти і їх обміну.

Водночас прокурор передав суду заяви від семи інших потерпілих, які не заперечують проти зміни обвинуваченим запобіжного заходу. Серед них — патрульні поліцейські, які під час вибуху отримали поранення. 

Суд вирішить клопотання і оголосить вирок 28 грудня. 

Обмін утримуваними має відбутися до кінця року. 

Читайте інші новини по темі: