Web Analytics

«Розкрадання на мільйони»: прокурор області — про відкриті провадження

У прокуратурі відзвітували, скільки кримінальних проваджень відкрили за фактом розкрадання бюджетних коштів на будівництвах в регіоні.

«За останні тижні розпочато кримінальні провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів на мільйонні суми. Це будівництво амбулаторій, теплогенеруючих об’єктів, котельні Чкаловської ОТГ, реконструкція закладів освіти та соціальної сфери. Прокурорами повідомлено про підозру 7 посадовим особам за фактами розкрадання бюджетних коштів на загальну суму 18 млн грн, у тому числі колишньому заступнику голови ХОДА та керівнику департаменту ХОДА. Оголошено про підозру 10 посадовим особам за фактами розкрадання бюджетних коштів у сфері будівництва та ремонту доріг державного та місцевого значення на суму майже 9 млн грн», — розповів на виїзному засіданні парламентського Комітету з питань антикорупційної політики у Харкові 27 листопада прокурор Олександр Фільчаков.

Розслідування ведеться щодо передачі службовими особами облуправління Держгеокадастру з державної в приватну власність майже 5000 земельних ділянок на території НПП «Гомільшанські ліси», відчуження земель ландшафтного парку «Великобурлуцький степ». «До схеми, за інформацією прокуратури, були залучені не тільки кадастрівці, але й посадові особи місцевої РДА», — зазначають в ОДА.

За фактом розкрадання розслідують справи після відновлення Балаклії у 2017 році.

«Посадовими особами управління житлово-комунального господарства, будівництва та розвитку інфраструктури Балаклійської міської ради товариство «Промбуд» протягом 17-18 років укладено низку договорів щодо капітального ремонту житлових об’єктів у місті Балаклія на загальну суму понад 6,8 млн грн. Даними посадовими особами було внесено недостовірні дані до актів обстеження руйнування будівель, дефектів, кошторисної документації щодо обсягів необхідних будівельних робіт та вартості будівельних матеріалів, що призвело до завищення вартості цих договорів на загальну суму понад 1 млн грн», — розповів начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області Валерій Сокуренко.

Коментуючи порушення в екологічній сфері, голова Харківської ОДА Олексій Кучер сказав, що у корупційних діях «замішані» високопосадовці.

«Нам потрібно це чітко визнавати. Чому 5 років не порушувалися ці питання? До цих діянь були залучені та брали в них участь вище керівництво області, вищі керівники правоохоронних органів. Мені відомо, що вже спрямовані відповідні звернення до генеральної інспекції Генеральної прокуратури щодо колишнього прокурора області. І відповідне провадження є щодо цього», — сказав Кучер.

Голова парламентського комітету Анастасія Красносільська запропонувала заслухати харківських правоохоронців повторно за 2 місяці.

«Щоб все-таки почути про передані до суду справи, про те, що до відповідальності притягаються не тільки середнього рівня місцеві чиновники, але й кінцеві бенефіціари схем, тобто люди, які фактично заробили та поклали собі в кишеню ті кошти або ресурси, які були розтрачені. Нам би також було цікаво почути, чи встановлено причетність до цих розкрадань або зловживань когось з місцевих високопосадовців», — сказала вона.

Слухайте також: Запізніла підозра чи попередження від нової влади? Подкаст

Після призначення на посаду голови Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер заявляв, що особисто контролюватиме розслідування кримінальних справ.