Web Analytics

Прояви расизму на матчі у Харкові: заяви «Шахтаря» і «Динамо»

Під час матчу донецького «Шахтаря» і київського «Динамо» на харківському «Металісті» 10 листопада вболівальники столичного клубу вигукували расистські образи в бік гравців «Шахтаря».

Як повідомляє «Трибуна», фани «Динамо» імітували мавпячі звуки і вимагали від футболістів забиратися.  

Ситуація до сліз зачепила бразильців Тайсона і Дентіньо.

Підтримати їх намагалися гравці «Динамо» та одноклубники.  

Фото: facebook.com/fcshakhtar

Тайсон показав в бік фансектору «Динамо» середній палець і буцнув вболівальникам м’яча. 

“ Amo minha raça, luto pela cor, o que quer que eu faça é por nós, por amor... “ Jamais irei me calar diante de um ato tão desumano e desprezível ! Minhas lágrimas foram de indignação, de repúdio e de impotência, impotência por não poder fazer nada naquele momento ! Mas somos ensinados desde muito cedo a sermos fortes e a lutar ! Lutar pelos nossos direitos e por igualdade ! O meu papel é lutar , bater no peito , erguer a cabeça e seguir lutando sempre ! Em uma sociedade racista, não basta não ser racista, precisamos ser antirracista ! O futebol precisa de mais respeito, o mundo precisa de mais respeito ! Obrigada a todos pelas mensagens de apoio ! Seguimos a luta ...Net rasizmu

A post shared by Taison Barcellos Freda (@taisonfreda7) on

Тайсон написав в Instagram, що ніколи не мовчатиме перед нелюдським і підлим вчинком, а його сльози були від обурення і безпорадності

Суддя видалив Тайсона за неспортивну поведінку. Матч зупиняли на кілька хвилин.

«Прояви расизму просто недопустимі. Це було, є і буде ганьбою для всіх. Усі разом ми повинні боротися проти цього – щодня, щохвилини і щосекунди», — сказав на післяматчевій пресконференції головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру.

У клубі виступили із заявою, в якій засудили будь-які прояви расизму, расової дискримінації та ксенофобії.

«Не може бути жодного виправдання тим, хто заподіює образи, ґрунтуючись на кольорі шкіри, релігійних і політичних переконаннях. Така поведінка є неприпустимою в цивілізованих країнах і футбольних чемпіонатах. УЄФА застосовує найсуворіші санкції до тих клубів та асоціацій, чиї вболівальники виявляють расизм на матчах», — заявили у «Шахтарі».

У заяві «Динамо» йдеться, що вболівальники команди обвинувачуються «безапеляційно». В клубі дорікнули Асоціації футболу України за недостатню роботу із фанами.

«Футбольний клуб «Динамо» своїми діями та вчинками неодноразово наголошував на відданості принципам fair play, загальнолюдським цінностям. Боротьба з негативними проявами окремих індивідуумів є постійною. Проблема нетерпимості є актуальною не лише для окремих клубів, а й, на превеликий жаль, присутня на більшості активних фанатських секторів. Варто окремо зазначити надзвичайно важливу роль вітчизняної Асоціації футболу, боротьба якої з футбольним хуліганством зводиться лише до визначення розмірів грошових штрафів. Натомість, за усі роки не ініційовано жодного заходу, зустрічі, діалогу з представниками фан-середовища, лідерами уболівальницьких рухів», — йдеться у заяві «Динамо».

«Поділяючи занепокоєність наших донецьких колег у питаннях щодо дотримання норм людської моралі на спортивних аренах, вважаємо поспішним твердження про заздалегідь визначену провину вболівальників, в той час коли розслідування обставин цієї справи ще навіть не розпочалось»,  — зазначили у клубі.

Прояви расизму засудила Українська прем'єр-ліга

«УПЛ глибоко шкодує про інцидент, який стався під час матчу між «Шахтарем» і «Динамо» 10 листопада в Харкові. Цей випадок показує, що ми маємо зміцнити діалог із клубами, щоб уникнути подібних інцидентів у майбутньому. УПЛ вірить, що компетентний дисциплінарний орган буде розслідувати цю справу як пріоритетну та притягне до відповідальності всіх залучених осіб відповідно до чинного законодавства та правил», — заявили в УПЛ.

Матч завершився перемогою «Шахтаря» з рахунком 1:0. Гол на 17-й хвилині забив Сергій Кривцов.