Web Analytics

У двох населених пунктах Харківщини — проблеми із опаленням

У Куп’янську через холод у класах подовжили канікули у школах, у Чкаловському оголосили надзвичайний стан. 

Осінні канікули у закладах середньої освіти Куп’янська подовжили до 8 листопада, повідомив відділ освіти Куп’янської міської ради. Температура у школах не відповідає нормі. 

Потребують тепла і жителі селища Чкаловське (Чкаловська ОТГ) Чугуївського району. Там не добудували гібридні мінікотельні (на пелетах та газі), які мали замінити стару газову котельню.

І в Куп'янську, і в Чкаловському — проблема із отриманням комунальним підприємством «Обласний інформаційно-технічний центр» лімітів на газ від НАК «Нафтогаз».

Як повідомляється в інформаційному віснику Чкаловської ОТГ, КП «ОІТЦ», яке раніше обслуговувало котельню у Чкаловському, що обігрівала селище, не отримала ліміту через борги десятирічної давнини.

У 2017 році жителі селища погодилися на відключення від централізованої системи теплопостачання та перейти на індивідуальне (автономне) опалення квартир. 

«Але після вивчення цього питання фахівцями, вартість такого проекту склала більше 100 млн грн. Тоді на світ з’явився проект «Технічне переоснащення системи теплопостачання з установкою 4-х модульних котельних на твердому палеві». До вирішення цього питання долучилася Харківська обласна державна адміністрація, і справа рушила з місця. Та наші сподівання виявилися передчасними: в 2018 році була запущена лише одна мінікотельня на альтернативному паливі — пелетах. Решту, а це ще три котельні, витративши загалом біля 30 млн грн, ХОДА «заморозила» в недобудованому стані. Нас зобов’язали взяти їх під охорону», — розповів в інтерв’ю віснику голова ОТГ Віктор Соловйов

Комбінована модульна котельня у Чкаловському, грудень 2018 року. Фото: kharkivoda.gov.ua

За його словами, в останні роки «ОІТЦ» надавало послуги з теплопостачання під час опалювального сезону, отримуючи кошти за спожите тепло, а влітку цього року повідомило про дострокове розірвання договору через «низький рівень оплати і руйнацію обладнання котельні». 

Соловйов вважає, що «будівництво котелень зірвали обласні чиновники» і не виключив загрози зриву опалювального сезону.

Він також розповів, що ОТГ звернулася до Офісу президента, Кабміну, обладміністрації. 

«Ми не гаючи часу звернулися до голови Харківської ОДА Ю. Світличної одразу з двома проханнями: вплинути на КП «ОІТЦ» щодо подовження ним взятих на себе договірних обов’язків теплопостачання селища та негайно приступити до завершення будівництва трьох недобудованих котельних. Але сталося те, чого ми менше всього чекали — НАК «Нафтогаз України» не виділив КП «ОІТЦ» певний ліміт газу у зв’язку з його заборгованістю за попередній опалювальний сезон [...] Самі готуємось до найгіршого — оголосили в селищі надзвичайний стан, роз’яснили місцевому населенню суть справ, затвердили на виконкомі заходи на випадок виникнення надзвичайної ситуації, що склалась», — сказав Соловйов.

«На звернення до заступників губернатора відповідь така: «Ну ти ж розумієш, губернатора у нас у Харківській області нема». Так я не знаю, до кого звертатися? До президента нашої держави? Призначте вже губернатора. Який буде відповідати за дії, пов'язані з Харківською обласною державною адміністрацією», — сказав Соловйов у зверненні до жителів селища. 

За словами директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Сергія Магдисюка, близько 90% котелень на території Харківської області вже в роботі. Ситуацію у Куп’янську та Чкаловському Магдисюк коментує так: 

«Подається опалення на об’єкти соцсфери там, де котельні працюють на альтернативному паливі, пелетах, дровах. Зараз керівництво підприємства (КП «ОІТЦ») у Києві, йде процес узгодження підписання договору». 

Він прогнозує, що питання із НАК «Нафтогаз» вирішать найближчим часом: «Думаю, що до кінця дня буде якесь рішення з цього питання».  

Станом на 8.30 4 листопада до опалення підключені 85,2% житлових будинків та 90,6% об’єктів соціальної сфери У...

Опубліковано Мінрегіон Понеділок, 4 листопада 2019 р.

Стан підключення до тепла в Україні. Інформація Мінрегіону

У 2018 році в обладміністрації повідомляли, що три котельні у Чкаловському планують здати в експлуатацію у першому півріччі 2019 року.