Web Analytics

Верховна Рада проголосувала за перезапуск судової реформи

Після двох днів розгляду близько двохсот правок 16 жовтня парламентарі у другому читанні і в цілому підтримали законопроєкт №1008 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Він запускає процедуру оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також скорочує кількість суддів Верховного Суду з двохсот до ста. 

«За» президентський законопроєкт проголосували 236 народних депутатів, 66 — «проти» , 23 — «утрималися», 62 — «не голосували».

«Після розгляду усіх правок, на яких наполягали їх автори, на підтвердження було поставлено правку №195, яка не була підтримана під час розгляду. За результатами голосування правка була підтримана», — повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Від Комітету правки доповідала голова Комітету з питань правової політики Ірина Венедіктова. Фото Верховної Ради

Йдеться про правку народного депутата Миколи Стефанчука, яка стосується Вищої ради правосуддя. Без її внесення виходило так, що члени ВРП фактично самі вирішували б питання свого звільнення. На думку громадських організацій, які займаються темою судової реформи (зокрема — «Центр протидії корупції», Фундація «DEJURE»), це ставило зміни під загрозу.  

Як зазначає Фундація «DEJURE», прийнятий закон, з-поміж іншого, запускає процедуру оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів — органу суддівського врядування, який відповідає за набір та кваліфікаційну оцінку всіх суддів в Україні. Нову Вищу кваліфікаційну комісію будуть вперше обирати за конкурсною процедурою і значну участь в конкурсі братимуть міжнародні експерти.

Закон також удвічі зменшує кількість суддів Верховного Суду — до 100 осіб. 

Більшість з 14-ти харківських мажоритарників підтримала законопроєкт. Не голосували Олександр Фельдман та Олександр Куницький, а Андрій Одарченко значиться як відсутній.