Web Analytics

Розроблений в Харкові чат-бот менш ніж за тиждень допоміг заблокувати 8 «наркокрамниць»

Програму створили фахівці ХНУВС. Вона дозволяє скаржитися на Telegram-акаунти, за допомогою яких продають наркотики.

Про перші підсумки роботи чат-боту «СтопНаркотик» повідомив один з ініціаторів його створення, декан факультету кіберполіції Харківського національного університету внутрішніх справ В'ячеслав Марков:

«Чат-бот «СтопНаркотик» вже допоміг заблокувати вісім адрес «наркокрамниць» у Telegram».

Марков також додав скріншот зі статистикою чат-боту. Зазначається, що користувачі вже надіслали 237 адрес: 137 з них — у Telegram, 21 — на веб-сайтах.

Всього в базі 181 адреса «наркокрамниць» у Telegram. Вісім з них вже заблокували.

За даними на 23 вересня, в чат-боті 3314 користувачів, 698 з них забажали регулярно допомагати з блокуванням.

Чат-бот «Стопнаркотик» презентували в Харкові минулого тижня.

«Розроблена програма, де прописані алгоритми, що дозволяють працювати з наркоадресами, їх архівувати, систематизувати і аналізувати, що необхідно для роботи з ними правоохоронних органів», — розповів тоді В'ячеслав Марков.

Він додав, що 90% продажів наркотичних речовин здійснюється саме через Telegram.

Як пояснив старший викладач кафедри інформаційних технологій і кібербезпеки ХНУВС Олексій Рвачов, завдяки чат-боту будь-який користувач може поскаржитися на акаунт, з якого надходять повідомлення про продаж наркотиків. Інформація передається анонімно.

«Користувачі мережі можуть зареєструватися в цій програмі в якості активістів. Після чого бот надсилатиме вам наркоадреси, на які вже поскаржилися інші користувачі, щоб ви також їх відзначили і допомогли таким чином заблокувати. Також в програмі є кнопка «Додати магазин», натиснувши яку, можна поскаржитися на інший інтернет-ресурс, де поширюються наркотики», — зазначив Рвачов.

За даними поліції, цього року в Україні зафіксували 255 фактів продажу наркотиків через інтернет. До відповідальності притягнули 93 наркодилерів.

Читайте також: У Харкові затвердили програму протидії наркоманії

Читайте MediaPort у Telegram