Web Analytics

На Харківщині аграрії вийшли на протест з технікою

В акції взяли участь близько тисячі людей — аграрії та селяни з Харківської та Полтавської областей.

Про проведення акції «Ні продажу землі іноземцям» повідомили сьогодні у Всеукраїнській аграрній раді.

«Харківська область. Люди закликають президента не дозволяти продаж землі іноземцям», — йдеться в дописі на сторінці організації у Facebook.

Як уточнює «Слобідський край», акція відбулася поблизу селища Нова Водолага. Пікетувальники — близько тисячі аграріїв і селян з Харківщини та Карлівського району Полтавщини — зібралися біля траси Харків — Сімферопіль.

За інформацією телеканалу UA: Харків, обабіч траси виставили близько сотні тракторів і зерновозів. Колони розтяглися на два кілометри.

Правоохоронці наводять інші дані: близько 400 пікетувальників і 40 машин.

«Поліцейські на місцях забезпечують охорону публічного порядку та безпеку дорожнього руху. Рух автотранспорту на трасі не перекривається», — коментують у відділі комунікації Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Організатори кажуть, що подібні акції пройшли сьогодні у 15 регіонах.

Минулого Всеукраїнська аграрна рада закликала президента Володимира Зеленського на конституційному рівні заборонити іноземним громадянам прямо чи опосередковано володіти українською землею сільськогосподарського призначення.

У ВАР вважають, що дозвіл іноземцям купувати землю в Україні загрожує національній безпеці, а також ставить вітчизняних аграріїв у невигідне становище.

«У провідних країнах світу, включаючи країни ЄС, США і Канаду, діють жорсткі обмеження на володіння та оренду сільськогосподарської  землі іноземцями, включаючи повну заборону. Таким чином ці країни турбуються про свою продовольчу безпеку та майбутнє своєї нації», — зазначили у ВАР.  

19 вересня Володимир Зеленський заявив, що виступає за впровадження такої моделі, за якою купувати чи продавати сільськогосподарську землю зможуть тільки українські громадяни та компанії.

«Декілька важливих моментів, на яких я хочу наголосити. Перше і основне: земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії. Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами — це маячня. Земля — це власність громадян», — сказав Зеленський.

Він додав, що питання продажу землі є «дуже чутливим», тому потребує широкого публічного обговорення.  

Читайте MediaPort у Telegram