Web Analytics

«Урок на все життя»: «слуги народу» вибачилися за «кнопкодавство»

Двоє народних депутатів з фракції «Слуга Народу» пообіцяли передати зарплатню на благодійність.

Випадки неособистого голосування обговорювали сьогодні під час засідання Верховної Ради.  

На порушення Конституції та регламенту Верховної Ради звернула увагу народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко. Вона нагадала, що факти «кнопкодавства» помітили представники руху «Чесно».  

«Дійсно журналісти зафіксували…, пред’явили два випадки «кнопкодавства» з боку депутатів нашої фракції — пані Копанчук і пана Литвиненка. Хочу від імені фракції принести вибачення українському народу і всім колегам по парламенту. Дійсно ми про це говорили під час кампанії…», — сказав Олександр Корнієнко, перший заступник фракції «Слуга Народу».

Свої вибачення принесли і обидва депутати з фракції «Слуга Народу», яких упіймали на «кнопкодавстві».  

«В моїх діях не було ніякого умислу, це все було в турборежимі, виходило помилково. Тому що я переживав за ці закони. Дійсно ми проголосували так, як підказувало мені душа і серце. І умисла не було злого. Хочу вибачитися і сказати, що моя зарплата місячна, я готовий її передати в благодійний фонди за цю помилку», — сказав Сергій Литвиненко (нардеп, обраний по Рівненській області).

Фото: rada.gov.ua

«Хочу також принести офіційне вибачення перед усіма. Сказати, що для мене, хоч і було важливо, щоб даний законопроєкт був проголосований, хоча це не є виправданням, я це розумію. Для мене це буде важливим уроком на все життя. І також приєднуюся до позиції — свою заробітну плату віддати на благодійний фонд. І я думаю, що це стане посилом також уваги — не робити, не вчиняти неособисте голосування», — сказала Олена Копанчук (народна депутатка, обрана по Хмельницькій області).

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Іван Крулько просив дати слово депутатам минулого скликання.

«А дайте, будь-ласка, слово, щоб вибачилися ті, хто минуле скликання тут «кнопкодавили». І 90% питань так продавлювали. От дайте їм слово для вибачення», — сказав він.

«Мені здається, що це дуже слушна пропозиція, однак, мені здається, що якщо ми до неї перейдемо, то нам не вистачить тижня», — відповів голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Українська правда» із посиланням на голову фракції «Слуга Народу» Давида Арахамію повідомляє, що народних депутатів, упійманих на «кнопкодавстві», облаяв президент Володимир Зеленський. Наступного тижня фракція збереться, щоб обговорити це питання ще раз. 

Рух «Чесно», який стежить за діяльністю депутатів, вважає, що каральні методи є менш дієвими за превентивні та сподівається на пожвавлення дискусії щодо найшвидшого запровадження у залі парламенту сенсорної кнопки. 

Крім того, представники руху нагадують, що всі кандидати від «Слуги народу» напередодні виборів підписали меморандум, де йшлося про те, що обрані нардепи зобов’язуються голосувати особисто, не передавати та не приймати від колег картки для голосування. А в разі порушення положень меморандуму — добровільно скласти мандат. 

За даними «Чесно», окрім двох депутатів від «СН», у Верховній Раді «кнопкодавив» самовисуванець з Доннечини Олександр Ковальов.