Web Analytics

Зробимо все, щоб захід відбувся — організатори KharkivPride

Ініціатори проведення першого в Харкові маршу рівності KharkivPride висловили офіційну позицію щодо заяви Геннадія Кернеса про намір звернутися до суду з метою обмеження заходу. 

«Ми зробимо все, щоб ХарківПрайд Марш 2019 відбувся 15 вересня у нашому місті», — повідомила співорганізаторка акції Анна Шаригіна

На сторінці заходу у Facebook оприлюднена офіційна позиція KharkivPride у відповідь на заяву мера Харкова Геннадія Кернеса

«Ми, організатори та організаторки першого ХарківПрайду і ХарківПрайд Марш 2019, представниці та представники харківської ЛГБТ+спільноти і громадської організації Sphere, Women Association висловлюємо глибоку стурбованість заявою харківського міського голови Геннадія Кернеса і рішенням Харківської міської ради щодо звернення до суду із запитом про обмеження права громадян на мирні зібрання у Харкові.

ХарківПрайд Марш є мирним зібранням, право на яке гарантоване 39 статтею Конституції України. Намагання обмежити це право для харків'ян та харків'янок стосуватиметься не лише ЛГБТ+спільноти, а і всіх містян. Сьогоднішнє обмеження прав людей за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності може стати прецедентом, який аргументує подальші обмеження за іншими ознаками, як то національність, віросповідання або політичні погляди.

На останніх політичних виборах Харків не голосував за праворадикальні сили, від них не було обрано жодного представника до Верховної Ради. Натомість Харків голосував за суспільні зміни, курс на євроінтеграцію і демократичні цінності.

Організатори та організаторки ХарківПрайду знаходяться у постійному контакті з представниками поліції і комунікують питання забезпечення правопорядку під час ХарківПрайд Маршу 15 вересня. Компетентність Національної поліції України у цих питаннях доведена, зокрема, досвідом цьогорічних KyivPride і Одесса Прайд 2019. Спроможність поліції Харківської області доведена різними заходами, які відбулися у Харкові протягом останнього року.

Ми відкриті до комунікацій та співпраці з представниками та представницями Харківської міської ради задля забезпечення безпечного і інклюзивного Маршу ХарківПрайд, який продемонструє харківській громаді, українському суспільству і міжнародній спільноті принципову позицію нашого міста щодо прав людини і запобігання дискримінації.

Ми продовжуємо робити багато роботи задля того, щоб ХарківПрайд Марш відбувся, і якщо доведеться, ми відстоюватимемо своє право в суді», — йдеться у заяві. 

Петиція про заборону заходу з'явилася у серпні на сайті Харківської міської ради. Вона зібрала понад 5 тисяч підписів. У коментарі на Facebook 2 вересня Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що виходить із міркувань безпеки, тому мерія вирішила звернутися до суду з позовом «про встановлення обмеження щодо реалізації права на свободу мирних зібрань в порядку ст. 280 Кодексу адміністративного судочинства України» — так звучить відповідь на петицію за підписом міського голови. 


Цього року міськрада вже намагалася обмежити право на свободу мирних зібрань у Харкові, заборонивши встановлювати намети на площі Свободи або інші споруди. Цей суд міськрада програла.