Web Analytics

Рада спрямувала до КСУ законопроєкт про скасування адвокатської монополії

Законопроєкт подав президент Володимир Зеленський, позначивши його як невідкладний.

Питання стосовно направлення до Конституційного Суду законопроєкту №1013 «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» розглядалося сьогодні на засіданні Верховної Ради.

У пояснювальній записці до законопроєкту пропонується вилучити такі положення Конституції:

  • ч. 5 ст. 131-2 Конституції України, за якою законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена;
  • пп. 11 п. 16-1 розділу ХV «Перехідні положення», згідно з яким із дня набрання чинності законом «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» представництво відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 131-1 та ст. 131-2 Конституції України виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції — з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції — з 1 січня 2019 року.

Фото: Twitter/verkhovna_rada

Під час засідання, що транслювалося на офіційному YouTube-каналі Верховної Ради, законопроєкт презентував представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський.

«Пропонується внести зміни до статті 131-2 Конституції України, відповідно до якої виключно адвокат здійснює представництво інтересів іншої особи в суді. Усі інші положення статті 131-2 залишаються в чинній редакції», — розповів він.

Як уточнив Веніславський, наразі особа, яка є правником, але не має свідоцтва на право здійснення адвокатської діяльності, таких повноважень не має.

Підтримати законодавчу ініціативу з метою «забезпечення права кожного на отримання професійної правничої допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги» рекомендував Комітет з питань правової політики Верховної Ради.

Після обговорення нардепи ухвалили в цілому постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проєкту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013). «За» проголосували 337 депутатів, проти — один, ще 28 утримались, 43 не голосували.

Фото: rada.gov.ua

Законопроєкт направлять до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Читайте також: Верховна Рада зняла недоторканність з депутатів

Читайте MediaPort у Telegram